Cu origini în perioada Imperiului Otoman și o istorie îndelungată, ouăle turcești sunt unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din bucătăria turcească. Acestea sunt cunoscute și sub numele de „cilbir”. Aceasta rețetă tradițională turcească combină ouă fierte moi cu un iaurt cremos și un sos de unt aromatizat, rezultând o explozie de arome și texturi în fiecare înghițitură.
E timpul să te răsfeți cu această delicatesă și să te bucuri de un mic dejun sau brunch cu adevărat memorabil. Așa că ia-ți tigaia și pune-ți talentele culinare la treabă pentru a pregăti această rețetă autentică de ouă turcești, care te va transporta într-o călătorie culinară în inima Turciei.
Rețeta pentru ouă turcești
Se presupune că sultanii turci mâncau astfel de ouă încă în secolul al XV-lea, iar combinația implică un anumit tip de fulgi de ardei iuți. Astăzi, rețeta de cilibar, variază în funcție de zone și preferințe.
Unii spun că e imperativ să folosești un limpezit, adică ghee. Cum la noi nu prea se găsește, iar în casă ne e lene să-l facem, se recomandă să încerci cu unt sau ulei de măsline.
Acest preparat necesită un pic de răbdare la pregătire, astfel că e un dejun sau prânz de weekend, este și foarte proteic, așa că e minunat după un antrenament de forță.
Este o mâncare cremoasă și sațioasă, fiind un pic picantă, de aceea, este perfectă pentru iubitorii de ceva spicy, poți încerca și cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia.
Pentru a face două porții de ouă turcești aveți nevoie de 5 ouă, 1.5 l apă, 2 linguri de oțet, 1 linguriță de sare, 300 gr iaurt grecesc, mărar sau pătrunjel tocat, 2 cătei de usturoi zdrobit, iar pentru sos ai nevoie de 2 – 3 linguri ulei de măsline sau unt topic, circa 40 gr unt, 1/ 4 linguriță praf de ardei chili, ½ linguriță boia de ardei dulce, piper alb și sare după gust.
Pentru a ști sigur că preparatul va fi un succes trebuie să folosești un iaurt la temperatura camerei, ouă proaspete de țară și să servești cu o pâine crocantă.
Cum se prepară această mâncare
Prima dată trebuie să preparăm ouăle, de aceea, se pune apa la clocotit într-un vas încăpător și se adaugă oțet și sare. Cu o lingură trebuie să faci un vârtej în apă și să adaugi oul în mijlocul lui. Fierbe la foc mic cca. 3 – 4 minute, după preferința ta.
Mijlocul trebuie să fie moale, se continuă în acest mod cu toate ouăle, apoi se așează pe o farfurie, eventual cu un șervețel de hârtie ca să absoarbă apa.
Se amestecă iaurtul cu usturoi zdrobit, sare și piper după gust, apoi ia două farfurii și pune o bază bună de iaurt grecesc. Acest amestec este o garnitură perfectă și pentru pește. Apoi, așează ouăle deasupra iaurtului fără să le spargi.
Pentru sos se încinge uleiul sau untul în tigaie, iar când acesta s-a înfierbântat se adaugă contimentele, precum chili, boia de ardei și se amestecă ușor. Se stinge focul și se lasă să se răcorească.
Stropește ouăle cu uleiul din tigaie și presară mărar sau pătrunjel tocat mărunt. Ouăle turcești se servesc cu pâine prăjită și cu multă poftă, fiind un preparat delicios.