Un sirop Grenadine este folosit cel mai frecvent pentru cocktail-uri, unde adaugă o aromă fructată și ușor acrișoară băuturilor, însă acesta poate fi utilizat în multe rețete, fiind foarte versatil.
Acesta se prepară foarte ușor acasă, cu doar câteva ingrediente. Numele de „grenadine” provine de la cuvântul francez pentru rodie, iar în mod tradițional se prepara prin reducerea sucului de rodie și a zahărului la foc mic.
Iată cum faci un sirop Grenadine delicios
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 ml de suc de rodiee, de 250 grame de zahăr granulat și de ¼ cană de suc de lămâie proaspăt stors.
Începe prin a adăuga toate ingredientele într-o oală de dimensiuni medii. Pune-o pe foc mediu și amestecă din când în când, până când se dizolvă tot zahărul. După ce s-a dizolvat, redu focul și lasă amestecul la fiert pentru aproximativ 30 de minute, amestecând ocazional. Siropul o să se îngroașe ușor și o să aibă o textură siropoasă.
După acest timp, se ia oala de pe foc și se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se strecoară siropul printr-o strecurătoare fină sau printr-o pânză, astfel încât să elimini orice pulpă sau lucru solid. Se păstrează într-un recipient etanș la rece, pentru maxim 30 de zile.
Pentru a fi sigur că siropul va ieși perfect, trebuie să folosești suc de înaltă calitate. Cu cât este mai bun sucul, cu atât va fi mai delicios siropul. Acesta trebuie să fie natural, fără alte adaosuri de zahăr și de conservanți. Se poate folosi și cel îmbuteliat, dacă te asiguri că este unul de calitate.
Important este și să nu supraîncălzești siropul, întrucât poate deveni prea gros și se poate carameliza. Este necesară supragherea și oprirea focului, imediat ce se îngroașă. De asemenea, se poate utiliza și zahăr brun în loc de cel granulat, însă culoarea și aroma va fi diferită. Un alt sirop delicios este cel de mentă.
Câteva sfaturi și cele mai populare cocktail-uri
Sucul de lămâie este opțional, însă îi oferă o aromă mult mai deosebită. Pentru a beneficia de această aromă, este necesar să te asiguri că sucul este proaspăt. De asemenea, este esențial să strecori siropul pentru a îndepărta orice fel de substanță solidă.
Un cocktail Sunrise se poate prepara cu 15 ml de sirop de grenadină, de 130 ml suc de portocală, de 50 ml tequila, de gheață și de felii de portocală pentru decor. Se umple paharul cu gheață, apoi se toarnă tequila și sucul de portocale peste și se amestecă. Toarnă apoi siropul de grenadine și ornează cu feliile de portocală, după cum dorești.
Pentru a face popularul cocktail Singapore Sling, vei avea nevoie de 15 ml de sirop făcut anterior, de 50 ml gin, de 35 ml lichior de cireșe, de 35 ml suc de lime, de 15 ml Cointreau, de gheață, de cireșe pentru decor, de un shaker și de 120ml de club soda. Pune gheața în shaker, apoi adaugă ginul, lichiorul de cireșe, sucul de lime, siropul făcut și Cointreau. Agită foarte bine shaker-ul, apoi toarnă totul într-un pahar plin cu gheață. Se completează acesta cu club soda, apoi se decorează cu cireșe sau cu o felie de ananas.
Un sirop Grenadine este foarte ușor de preparat și oferă o aromă cu adevărat specială multor băuturi, fiind ideal pentru zilele de vară sau momentele în care vrei să te răsfeți cu o băutură delicioasă.