Rețeta pentru vișinată de casă cu țuică nu este grea, însă este necesar să respecți cantitățile de ingrediente și pașii de urmat dacă vrei să-ți iasă așa cum trebuie. E bine de știut că încă din cele mai vechi timpuri, românii preferă să își prepare singuri, acasă, o băutură gustoasă pe care o servesc și o împart cu cei dragi, mai ales la ceas de sărbătoare.
Vișinata este nelipsită de pe mese românilor, mai ales în zilele de sărbătoare. Dacă bărbații, în general, pot alege ce să consume dintr-o paletă mai largă de băuturi, de la whisky și cognac, până la țuică, doamnele preferă, fără îndoială, un lichior dulce și aromat.
Rețeta pentru vișinată de casă cu țuică
În fiecare, an, atunci când s-au copt vișinele, mai ales la țară, aproape în orice gospodărie se prepară vișinată de casă. În fiecare an se fac lichioruri de fructe pentru că astfel de băuturi nu pot lipsi de pe masă, la zi de sărbătoare.
Vișinata este o băutură moderat alcoolizată, preferată de multe femei, dar și de destui bărbați. Cum nu toată lumea este amatoare de țuică, palincă sau alte spirtoase, acest lichior de vișine este o variantă veche și binecunoscută românilor, atunci când vor să ciocnească un păhărel.
Vișinata de casă, consumată cu moderație, poate oferi beneficii pentru sănătate. Vișinele sunt bogate în antioxidanți, precum antocianinele, care au proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi.
De asemenea, se crede că vișinata de casă poate avea efecte benefice asupra circulației sanguine și a sistemului digestiv. Pentru această rețetă de vișinată vei avea nevoie de 1 kg vișine, 500 gr zahăr, 500 ml de țuică, 2-3 cuișoare și 1 baton de scorțișoară.
Cum se prepară acest lichior dulce și aromat
În primul rând se spală vișinele și se curăță de codițe și frunze. Apoi se așază cu zahărul în damigeană și se amestecă bine, apoi se acoperă gura damigenei cu o cârpă strânsă bine și lasă damigeana în soare pentru o săptămână. Agită damigeana în fiecare zi, iar după o săptămână adaugă țuica împreună cu mirodeniile, dacă le preferi și pe acestea.
Lasă damigeana în cămară sau la rece pentru următoarele 30-60 de zile, apoi savurează vișinată de casă. Alternativ, dacă te grăbești, poți servi vișinata și mai devreme, însă nu va fi la fel de bine macerată.
E important ca alcoolul să nu se adauge înainte ca fructele să își lase zeama și zahărul să se topească deoarece procesul de fermentație nu va fi corect. Nu se folosesc sticle de plastic. Perioada lungă de macerare va permite alcoolului să împrumute și gustul plasticului, deci calitatea va suferi.
După ce vișinata este gata nu arunca vișinele. Se pot folosi atât pentru ornarea paharului, la servire, cât și pentru prepararea prăjiturilor sau bomboanelor . Trebuie ținute la rece, de preferat în puțin lichid de la vișinată, astfel își vor conserva forma și gustul.
Vișinata se poate savura în pahare mici, glasate cu zahăr tos. Se aduc la masă un castronel cu apă și o farfurioară cu zahăr tos. Gura paharului se înmoaie în apă, apoi în zahăr. Apoi vișinata se toarnă în pahar, având grijă ca băutura să nu atingă marginea cu zahăr. Rețeta pentru vișinată de casă cu țuică se face dintr-o cantitate mare de zahăr, așa că dacă ai probleme de sănătate precum diabetul, trebuie consumată cu multă moderație.