Începi cu o cutie de lapte condensat, termini cu un zâmbet satisfăcut. Laptele condensat îndulcit este adeseori un un element de bază când vine vorba de prepararea deserturilor. Acest ingredient este un truc în sine, ajutându-te să economisești și să-ți scurtezi lista de cumpărături. Există și o altă latură a rețetelor cu lapte condensat. În trecut, în multe țări tropicale oamenii nu aveau frigider, iar laptele condensat a devenit o opțiune la îndemână datorită ușurinței de depozitare. Indiferent de rețeta aleasă, deschiderea unei cutii de lapte condensat este un prim pas bun în prepararea unui desert cu adevărat special.
Rețete cu lapte condensat. Ceai thailandez rece (Cha Yen)
Ceaiul thailandez rece este surprinzător de simplu de preparat de la zero. Aromele parfumate, gheața și laptele condensat cremos sunt tot ce ai nevoie pentru a face această băutură decadent și fără coloranți artificiali.
Cha Yen este o băutură thailandeză făcută în mod tradițional dintr-un ceai negru concentrat, lapte și zahăr. Cu toate acestea, bucătarii thailandezi care au emigrat în țările occidentale au mai modificat rețeta pentru a fi mai atractivă pentru localnici. Acești inovatori au adăugat colorant alimentar portocaliu și mult mai mult zahăr pentru a semăna cu băuturile populare de cafea găsite în țările respective. Această versiune a ceaiului thai este ceea ce se găsește în mod obișnuit astăzi în Occident.
Pentru a prepara ceaiul vei avea nevoie de 4 linguri de frunze de ceai Ceylon, 1 baton de scorțișoară de 8 centimetri, 1/8 linguriță de cardamom măcinat, 1 păstaie de anason stelat întreagă, 1 linguriță de pastă de vanilie sau 1 baton de vanilie, tăiat pe lungime și raș, 1/2 linguriță de turmeric măcinat, 1 lingură de zahăr. Pentru servire, ai nevoie și de 1/2 cană de lapte condensat îndulcit și 3 linguri de lapte integral.
Într-un ibric de dimensiuni medii, adaugă 4 căni de apă, plus frunzele de ceai, batonul de scorțișoară, cardamomul, vanilia, anasonul, turmericul și zahărul. Pune ibricul pe aragaz, amestecă pentru a combina condimetele, aprinde focul la intensitate medie-mare și acoperă. Poți folosi un capac de sticlă pentru a pentru a vedea când ceaiul dă în clocot. Odată ce observi că face bule pe margini, oprește focul. Lasă ceaiul la infuzat cu capacul pus timp de 3 minute. Dacă vrei un ceai mai puternic, lasă-l să infuzeze timp de 5 minute în total.
Scoate ibricul de pe foc. Folosind un filtru de cafea, strecoară ceaiul într-un pahar rezistent la căldură sau într-un borcan de un litru. Încearcă să te asiguri că nu sunt bucăți mici de condimente în ceaiul strecurat. Lasă-l pe tejghea până când ajunge la temperatura camerei. Amestecă laptele condensat și laptele integral într-un castron mic până când se combină. Apoi completează ceaiul cu amestecul de lapte după gust.
Cea mai bună budincă de banane fără coacere
Magia se întâmplă din trei ingrediente principale: smântână, lapte condensat îndulcit și o cantitate generoasă de suc de lămâie. Nu vă faceți griji. Aroma de lămâie este aproape insesizabilă. Când sucul (acid) este amestecat în smântână (produs lactat), amestecul se îngroașă instantaneu. Și laptele condensat împiedică întregul amestec să se taie.
Pentru 8-10 porții vei avea nevoie de 1 cutie (400 g) de lapte condensat îndulcit, 2 căni de smântână grasă (plus mai mult pentru servit, dacă dorești), 5 linguri de suc proaspăt de lămâie (de la 2 lămâi mari), un vârf de cuțit de sare kosher, 1 linguriță de extract pur de vanilie, 3 banane mari, cojite și feliate, 300 g de pișcoturi sau biscuiți simpli (plus câțiva pentru ornare).
Amestecă laptele condensat și 1 cană de smântână grasă într-un bol mare până se omogenizează. Adaugă 4 linguri de suc de lămâie (1/4 cană) și un praf de sare, și amestecă până se îngroașă, ceea ce se va întâmpla aproape instantaneu. Lămâia conferă prospețime și ajută la echilibrarea dulceții.
Într-un bol separat, folosind un tel și ceva forță sau un mixer electric, bate cealaltă cană de smântână împreună cu vanilia până amestecul devine dens și s-au format acele colțuri care se ridică în sus (nu bate prea mult). Încorporează ușor smântâna bătută în amestecul cu lapte condensate, până este complet omogenizat. Șterge bine bolul folosit pentru a bate smântâna. Adaugă bananele feliate și o lingură de suc de lămâie în bol. Amestecă pentru a acoperi bananele, pentru a nu oxida. Întinde un sfert din budincă în partea de jos a unei forme de copt. Așează deasupra o tremie din pișcoturi sau biscuiți, urmat de o treime de felii de banane. Repetă această ordine (budincă, biscuiți, banane) de încă două ori, apoi termină cu un strat de budincă.
Acoperă forma de copt cu folie de plastic. Nu trebuie să presezi folia direct pe budincă, deoarece faptul că este o rețetă cu lapte condensat care nu necesită gătire înseamnă că nu se va forma nicio crustă. Refrigeraz-o timp de cel puțin două ore sau peste noapte. Servește-o rece, cu smântână îndulcită și biscuiți sfărâmați pe deasupra, alături de o cană de Cha Yen, pentru două rețete cu lapte condensat numai bune atunci când ai poftă de ceva dulce.