Prima pagină » Culinar » Rețete cu varză de Bruxelles. De ce este atât de consumat acest tip de varză

Rețete cu varză de Bruxelles. De ce este atât de consumat acest tip de varză

13 mai 2024, 13:58,
BZI.ro, în Culinar

Prea puțin cunoscută și valorificată la noi în țară, varza de Bruxelles face de câteva sute de ani deliciul gurmanzilor din vestul Europei prin rețetele preparate cu aceasta. De ceva vreme însă, această legumă își face loc, încet, dar sigur și în bucătăriile românești.

În ce rețete poți include varza de Bruxelles

Atunci când le pregătești pentru gătire, spală micile verze sub jet de apă rece și apoi usucă-le cu un prosop de bucătărie curat. Taie-le codița (dacă încă o mai au) și îndepărtează cu grijă toate frunzele ofilite, îngălbenite, cu găuri sau pătate. În cazul în care verzele nu sunt toate de aceeași mărime, taie-le în jumătăți sau în sferturi astfel încât să se gătească uniform.

Este bine ca la verzele rămase întregi să crestezi cu un cuțit cotorul, în formă de X, astfel încât, la gătit, căldura să pătrundă leguma in interior. Este indicat să gătești verzele de Bruxelles doar pentru scurt timp. Ele ar trebui să fie moi, dar să aibă o tentă de crocant în centru. Dacă le vei găti prea puțin timp, gustul va fi fad și ierbos; dacă le vei găti prea mult, gustul va deveni sulfuros și mirosul va fi dezagreabil. Una dintre metodele cele mai bune de a le prepara este fierberea la aburi pentru cinci până la șapte minute; culoarea verzelor va rămâne intensă, iar aroma lor va fi complexă.

  1. Varza de Bruxelles la tigaie cu unt

Te vei bucura, fără îndoială, de textura și aroma acestui fel de mâncare pe cât de simplu, pe atât de gustos. Fără ingrediente complicate și cu un timp de pregătire scurt, varza de Bruxelles la tigaie cu unt poate deveni garnitura favorită a unei cine săptămânale pentru cei fără prea mult timp liber la dispoziție. Tot ce îți trebuie sunt micile verze, o tigaie încăpătoare și un aragaz.

Ingrediente: varza de Bruxelles (3-4 bucăți de persoană), unt, sare, piper negru, proaspăt măcinat, oțet balsamic/ zeamă de lămâie/ oțet (micile legume merg de minune cu gustul ușor acid).

Mod de preparare: După ce ai curățat cu grijă verzele și le-ai tăiat în două, topește untul într-o tigaie încăpătoare, de preferință cu fundul gros sau de fontă. Așază apoi în tigaie jumătățile de verze cu partea tăiată în jos, adaugă sare și piper după gust și sotează-le timp de șase-șapte minute, amestecând din când în când ca să se rumenească pe toate părțile. Când sunt gata, ia tigaia de pe foc și toarnă peste verze oțetul balsamic sau lichidul acid pe care ai ales să-l folosești. Rețeta poate fi modificată în multe feluri. Poți adăuga, după gust, brânză de capră, feta, telemea veche de oaie sau parmezan, ierburi proaspete (pătrunjel, coriandru, mentă) sau poți prăji câteva felii de șunculiță și în grăsimea rămasă să gătești verzele de Bruxelles. Totul ține de imaginația și gustul tău.

  1. Varza de Bruxelles la cuptor, gratinată

Rețeta aceasta îl poate face chiar și pe cel mai mare inamic al micilor verze să devină fanul lor. Ce poate fi mai bun? Verze fragede de Bruxelles, înotând într-un mix cremos de smântână, ou și brânză, totul rumenit în cuptor, un adevărat regal de gusturi, potrivit pentru zilele de toamnă târzie.

Ingrediente: o jumătate de kilogram de varza de Bruxelles (pentru 6 porții), 150 g brânză feta rasă, 3 ouă, 200 ml smântână, 100 g cașcaval afumat ras, 50 g unt, puțin pesmet, sare, piper, după gust.

Mod de preparare: Varza de Bruxelles se opărește pe plită, în apă fierbinte cu sare, pentru zece minute. Între timp, pregătește un vas pentru cuptor, ungându-l cu unt și presărând pesmet. Bate ouăle cu brânza feta rasă, jumătate din cantitatea de cașcaval afumat, smântâna, piper după gust și sare (nu exagera, brânza și cașcavalul sunt deja sărate). Verzele se scot într-o strecurătoare, se lasă să se răcească puțin, se taie în două și se așază în vas. Peste ele se toarnă amestecul de ouă, iar deasupra se presară restul de cașcaval ras. Se introduce vasul în cuptorul deja încălzit la 190 de grade. Se lasă pentru 30 de minute, se scoate și se servește.

Ce este acest tip de varză

Varza de Bruxelles, denumită științific Brassica oleracea var. gemmifera, este o legumă cruciferă care face parte din aceeași familie botanică ca și broccoli, conopida, varza și kale. Caracteristicile sale includ formarea de „bucațele” mici, asemănătoare cu niște mini-căpșuni, dispuse pe tulpini care cresc vertical. Aceste „bucațele” sunt de fapt muguri ai frunzelor care se formează în axilele frunzelor superioare ale plantei.

Originea verzei de Bruxelles poate fi urmărită în Belgia, în special în regiunea Bruxelles, de unde își trage și numele. Deși este originară din Europa, varza de Bruxelles este cultivată și consumată în întreaga lume, fiind apreciată pentru gustul său caracteristic și valoarea nutritivă.

Această legumă este bogată în nutrienți precum vitamina C, vitamina K, vitamina A, acid folic, potasiu și fibre dietetice. De asemenea, conține compuși fitochimici benefici pentru sănătate, cum ar fi sulforafanul, care este asociat cu numeroase beneficii, inclusiv protecția împotriva cancerului și a bolilor de inimă.

În bucătărie, varza de Bruxelles poate avea diverse rețete și poate fi gătită în diverse moduri, inclusiv fiartă, prăjită, coaptă sau adăugată în salate și feluri de mâncare. Deși are uneori o reputație negativă datorită gustului amărui pe care îl poate avea, atunci când este pregătită corespunzător și combinată cu ingrediente potrivite, varza de Bruxelles poate deveni o delicatesă apreciată chiar și de cei mai exigenți gurmanzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *