Culinar

Rețete de mâncare de post, cele mai gustoase și savuroase preparate

Publicat: 07 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețete de mâncare de post cele mai gustoase și savuroase preparate
Cele două rețete de mâncare de post sunt ușor de gătit și sunt gata în doar 90 minute

Printre cele mai delicioase și gustoase rețete de mâncare de post se numără ardeii și sarmalele. Acestea se gătesc în aproximativ 90 minute. Mâncarea poate fi servită cu mămăliguță și ardei iuți. De asemenea, se poate consuma și cu smântână de post.

Secretul pentru un preparat savuros este faptul că în loc de carne, veți utiliza ciuperci.

Rețete mâncare de post – Ardei și sărmăluțe cu ciuperci

Sarmalele și ardeii umpluți sunt unele dintre cele mai îndrăgite preparate de români. Cele două rețete tradiționale se gătesc cu precădere în zilele de sărbătoare, dar se pot adapta și pentru zilele de post. Timpul de gătire este de o oră jumătate, iar din ingredientele necesare veți obține în jur de 26 sarmale în foi de viță și 8 ardei umpluți. Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de o ceapă, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, 250 mililitri de suc de roșii, două pahare cu orez, un kilogram jumătate de ciuperci champignon și o țelină mică.

În loc de suc de roșii, puteți opta pentru două, trei linguri de pastă de tomate. De asemenea, puteți folosi orice tip de ciuperci. În compoziția mâncării se poate adăuga o ceapă crudă pentru a avea un gust mai bun. Umplutura va fi condimentată cu sare, piper măcinat și boia de ardei dulce după gust. Sarmalele pot fi învelite în viță de vie, varză dulce sau acră.

Cum se prepară ardeii și sarmalele de post

Vița de vie folosită și ardeii se vor scoate din congelator și se vor lăsa la dezghețat. Puteți opta și pentru legume proaspete, însă vor trebui curățate și opărite în apă cu puțină sare. Între timp, orezul va fi spălat, apoi va fi lăsat la scurs într-o sită. Ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina se vor curăța și se vor spăla. Ciupercile și ceapa se toacă, iar restul legumelor vor fi date prin răzătoarea mică sau mare. Într-o tigaie se vor turna 5-6 linguri de ulei, iar după ce este încins se va căli ceapa împreună cu morcovul, țelina și pătrunjelul. Ulterior, se pune orezul împreună cu ciupercile, sosul de roșii și se lasă pentru 10-15 minute. Între timp se recomandă să se mai amestece pentru a nu se prinde compoziția de tigaie. Aceasta va fi gata când apa lăsată de legume va scade complet. La final se condimentează și se lasă la răcit. Următorul pas este să umpleți foile de viță de vie și ardeii. Trebuie să aveți grijă că nu trebuie să puneți prea multă umplutură deoarece orezul se va umfla la fierbere. De asemenea, atunci când împachetați sarmalele, nu trebuie strânse prea tare deoarece vor crăpa la fierbere.

La final, ardeii vor fi puși într-o oală în picioare, astfel încât să nu se răstoarne. Deasupra acestora va fi pusă o farfurie. Sarmalele vor fi adăugate într-o altă oală, una peste alta. După ce ați terminat de umplut legumele, se vor acoperi cu apă și se vor lăsa să fiarbă la foc mic. Acestea trebuie să fie mereu acoperite cu apă, motiv pentru care se va mai completa pe parcurs cu apă călduță. După aproximativ o oră, mâncarea va fi gata. Mâncarea poate fi servită cu mămăliguță și ardei iuți sau cu smântână de post. Pentru un gust mai aromat, la fierbere se poate adăuga și o crenguță de cimbru.

Cele două rețete de mâncare de post sunt ușor de gătit și sunt gata în doar 90 minute. Un alt preparat de post pe care trebuie să îl încercați este și conopida cu legume. 

Adauga un comentariu