Business în România

Revolut, apel la Uniunea Europeană pentru protejarea utilizatorilor de carduri bancare! Țepe online prin intermediul rețelelor de socializare

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Revolut apel la Uniunea Europeană pentru protejarea utilizatorilor de carduri bancare Țepe online prin intermediul rețelelor de socializare
Revolut vrea ca Uniunea Europeană să ia măsuri drastice împotriva unor țepe răspândite pe rețelele de socializare

Revolut face apel la Uniunea Europeană pentru a lua măsuri pentru protejarea utilizatorilor de carduri bancare, dat fiind faptul că cele mai multe țepe sunt luate de către utilizatori prin intermediul rețelelor de socializare.

Revolut este o rețea bancară internațională care acționează în special în mediul online. La nivel de Românie, Revolut ia în calcul acordarea de credite imobiliare la o dobândă avantajoasă.

Revolut face apel la Uniunea Europeană să protejeze de țepe pe rețelele de socializare utilizatorii de cârduri

Revolut solicită Uniunii Europene și autorităților naționale să ia măsuri împotriva creșterii fenomenului de scam-uri inițiate și răspândite prin rețelele sociale, având în vedere că 77% din scam-urile raportate de utilizatorii Revolut din Spațiul Economic European (SEE) provin de pe aceste platforme. În a doua jumătate a anului 2023, în SEE, 77% din cazurile de scam raportate de clienții Revolut au fost generate de fraudele apărute și răspândite prin rețelele sociale. În România, în al doilea semestru al anului 2023, 56% din scam-urile raportate, care s-au generat în social media, au provenit de pe platformele Meta și au reprezentat 62% din sumele totale pierdute de utilizatori.

Apelul Revolut este susținut de datele din anul precedent, care arată că platformele social media ale Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger) au fost sursă principală pentru 61% dintre scam-uri și au generat 41% din sumele pierdute în SEE. Revolut a observat că tipurile de scam-uri cel mai frecvent întâlnite au fost cele de investiții și achiziții, reprezentând 70%, respectiv 12% din cazurile raportate.

Ce măsuri împotriva țepelor online a adoptat Comisia Europeană

În 2023, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă nouă, incluzând regulamentul Payments Services Regulation (PSR), pentru a introduce măsuri de prevenire a scam-urilor bazate pe impersonarea angajaților din sectorul bancar. Ministerele din fiecare stat membru trebuie să stabilească poziția națională față de aceste propuneri și să decidă cum vor implementa noile reguli, în colaborare cu Parlamentul European și Comisia Europeană.

În acest context, Revolut face apel la autoritățile naționale din țările în care operează, inclusiv România, pentru a ajuta la limitarea scam-urilor, în special a celor generate prin rețelele sociale. Banca digitală îndeamnă autoritățile să nu se concentreze doar pe fraudele de impersonare a personalului bancar, având în vedere că, în 2023, datele interne ale Revolut au arătat că scam-urile prin impersonare au reprezentat doar 4% din totalul fraudelor autorizate de clienți.

Fintech-ul britanic a raportat că, în 2023, două tipuri de scam-uri au proliferat în special prin intermediul rețelelor sociale în Spațiul Economic European (SEE):

Scam-urile de investiții: Escrocii conving victimele să investească sume mari, promițând câștiguri rapide și substanțiale. Deși aceste scam-uri au constituit doar 12% din cazurile de fraudă autorizată raportate de banca digitală anul trecut, ele au generat 61% din suma totală pierdută de utilizatori.

Scam-urile de cumpărături: Clienții sunt înșelați să plătească pentru produse sau servicii inexistente sau diferite de cele prezentate în reclamele și mesajele de promovare din social media. Această categorie a reprezentat 18% din sumele pierdute de utilizatori și a fost tipul de fraudă cel mai des întâlnit. Majoritatea cazurilor au apărut pe marketplace-uri cu controale insuficiente sau stimulente pentru gestionarea riscului.

În acest context vom vedea dacă solicitarea Revolut către Uniunea Europeană, cea de a lua măsuri împotriva țepelor de pe rețelele de socializare va avea ecoul dorit.

Adauga un comentariu