Local

Revoluție în municipiu. Iată zonele din oraș unde nu se mai pot folosi artificii și petarde. Amenzile sunt uriașe

Publicat: 24 feb. 2020

Amenzi usturătoare pentru cei care folosesc materiale pirotehnice în municipiu. Un proiect derulat de Executivul municipalității va intra în vigoare la finalul acestei săptămâni. Primăria va înăspri comercializarea și folosirea petardelor și a focurilor de artificii. În mai multe zone din municipiu, aceste lucruri vor fi interzise în totalitate

Municipalitatea ieșeană va pune în aplicare o serie de proiecte care țin de interzicerea comercializării și folosirii materialelor piriotehnice în oraș. Proiectele de hotărâre vor fi analizate și avizate la finalul acestei săptămâni, de către consilierii locali ai Iașului. De exemplu, în ceea ce privește jocurile de artificii din municipiu, municipalitatea a decis interzicerea totală în dreptul unor obiective extrem de importante. Amenda poate ajunge între 2.400 și 2.500 lei în cazul nerespectării procedurilor respective.

„Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. Se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. Se interzice folosirea la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri.

Se interzice folosirea la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze, la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie, dar și în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre”, se arată în proiectul de hotărâre.

Decizia a fost luată de edilul Mihai Chirica în urmă cu câteva săptămâni, iar după ce proiectele au stat în dezbatere publică, acestea vor intra pe ordinea de zi a plenului Consiliului Local al municipiului Iași.

Sancțiuni pentru cei care vând ilegal

Nici cei care vând astfel de materiale pirotehnice nu vor scăpa fără o amendă asemănătoare.

„Se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.400 lei și 2.500 lei pentru persoanele fizice și juridice care comercializează petarde de orice tip pe raza municipiului Iași. Cu avertisment pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 16 ani și care utilizează petarde de orice tip pe raza municipiului Iași. De asemenea, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 lei și 100 lei pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani – 18 ani și care utilizează petarde de orice tip pe raza municipiului Iași, cu amendă cuprinsă între 1.000 lei – 1.500 lei pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Agresarea oricărui animal sau a oricărei păsări, prin utilizarea de petarde de orice tip, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.400 lei – 2.500 lei. Contravenientul poate achita în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând mențiunea despre această posibilitate în procesul- verbal”, se mai arată în proiectul inițiat de Executivul Primăriei.loading...

Comentarii
  • Este lege in acest sens. Sa lase maimutareala Chirica. Vrea sa iasa in evidenta ca-l doare de ieseni? Dar cu zecile de constructii autorizate de el, nu se produc zgomote? Isi face campanie? Problema e ca ii trebuie bani la primarie si nu stie cum sa mai aduca fonduri.

Adauga un comentariu