National

Rezervele de apă din România sunt în pericol. Apele Române ne transmit să nu facem exces

Publicat: 05 iul. 2022
În prezent sunt afectate de secetă 115 localități din România

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) aveartizează că, în perioada imediat apropiată, este necesar ca rezervele de apă disponibile să fie utilizate în mod rațional pentru toate folosințele, precizând, de asemenea, că nu se recomandă udatul grădinilor și umplerea unor bazine sau piscine, după cum se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituție.

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, susţin reprezentanţii ANAR, citați de Agerpres.

ANAR monitorizează în mod constant volumele din principalele lacuri de acumulare şi asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.

„Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82% cât este astăzi la 68%”, se menţionează în comunicat.

În prezent sunt afectate de secetă 115 localități din România

În prezent, sunt afectate de secetă 115 localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş.

„Este de semnalat faptul că pentru judeţul Botoşani există resursă de apă disponibilă în acumularea Stânca-Costeşti şi în acumularea Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerinţelor suplimentare şi pentru udarea/irigarea culturilor agricole”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, sistemele de alimentare cu apă centralizate în judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricţiile se datorează creşterii consumului pentru irigaţii.

Sistemele de alimentare cu apă din priza de la acumularea Tarniţa sunt afectate datorită subdimensionării în raport cu dezvoltarea zonei şi inexistenta unui rezervor tampon (dimensionat 2700 locuitori, astăzi necesar pentru alimentarea cu apă a 8.000 locuitori).

„Aceeaşi situaţie este semnalată de operatorul de Apă-canal Ilfov, care menţionează că din cauza consumului excesiv de apă sunt nevoiţi să limiteze alimentarea cu apă potabilă în UAT Periş, Domneşti, Ciolpani, Cernica, Bragadiru în anumite intervale orare (2-3 ore) pentru remedierea unor avarii la reţeaua publică de alimentare şi refacerea rezervelor de apă din rezervoarele tampon proprii (care nu au fost dimensionate probabil şi pentru udarea/irigarea terenurilor agricole)”, se mai spune în comunicat.

Apele Române continuă să monitorizeze sistemele de alimentare cu apă

În momentul de față, se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta II în localitatea Sanpaul din judeţul Harghita – SC Agropic – sursa de apă Homorodul Mare şi Treapta III de restricţii în judeţele Iaşi şi Vaslui din sursele de alimentare cu apă (acumulările) Hâlceni, Plopi (Iaşi) şi Soleşti (Vaslui) – Municipiul Vaslui şi comunele Lipovăţ şi Muntenii de Jos pentru care există surse alternative de alimentare cu apă.

Pentru Centrala Nucleară Cernavodă există o rezervă de nivel de circa 1,02 (metri) până la declanşarea treptei I de restricţii – prealertă şi nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă.

Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someş-Tisa, Banat, Olt şi în special în Siret şi Prut-Bârlad.

În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 4 staţii hidrometrice din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai.

Echipele Administraţiei Naţionale „Apele Române” vor continua activitatea de monitorizare săptămânală pentru toate sistemele centralizate şi descentralizate de alimentare cu apă autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor.
Comentarii
  • De zeci de ani s-au distrus paduri, campii, pentru a face zone rezidentiale. In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga…

Adauga un comentariu