Actualitate

Rezultate șoc la alegerile prezidențiale. Iașul a decis cine intră în turul doi. La aceste scoruri nu se aștepta nimeni

Publicat: 11 nov. 2019

Rezultate neașteptate în primul tur al alegerilor prezidențiale în județul Iași. Votul ieșenilor pentru desemnarea celor care au ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale a dus la un scor neașteptat. Iașul a avut o prezență de peste 43 la sută la urne. Primii doi candidați care au intrat în turul doi au obținut un scor liniștitor și în județ. Bătălia finală se va da peste două săptămâni. Mai jos aveți scorurile pe județ.

Finală cu rezultat așteptat pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis se va duela cu Viorica Dăncilă peste două săptămâni, pentru postul de președinte al României în următorii cinci ani. Peste 300 de mii de persoane s-au prezentat la urne în cele 748 de secții de votare deschise. În urma votului, județul a fost câștigat de Klaus Iohannis. Președintele în exercițiu a fost urmat de fostul premier Viorica Dăncilă și de Dan Barna, candidatul USR- PLUS. Conform rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă, la Iași au votat 335.703 (43.21 la sută) din alegători. Din aceștia, 283.936 au votat pe listele permanente, 49.155 pe listele suplimentare, iar 2.612 au votat cu urna specială.

Cum arată votul la Iași? Candidatul de la Iași a fost bătut de Bruynseels și Cumpănașu

În urma centralizării voturilor de la cele 748 de secții de votare, cele mai multe voturi au ajuns la Klaus Iohannis. În afară de Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu și Theodor Paleologu, ceilalți candidați nu au reușit să rupă gura târgului. De remarcat este că și candidatul din Iași, Cătălin Ivan, a fost bătut fără drept de apel la el acasă. Ivan a adunat puțin peste 2.300 voturi în secțiile din județ. Culmea, Ramona- Ioana Bruynseels a adunat peste 8.000 voturi, iar Alexandru Cumpănașu a fost votat de aproape 5.000 de persoane. Iată care a fost distribuția finală a voturilor pentru cei 14 candidați pe județul Iași:

Klaus Iohannis- 119.105 voturi (36.3 la sută)
Viorica Dăncilă- 70.344 voturi (21,4 la sută)
Dan Barna- 58.126 voturi (17.7 la sută)
Mircea Diaconu- 31.306 voturi (9.5 la sută)
Theodor Paleologu- 25.622 voturi (7.8 la sută)
Hunor Kelemen- 904 voturi (0.27 la sută)
Cătălin Ivan- 2.438 voturi (0.74 la sută)
Ninel Peia- 1.166 voturi (0.35 la sută)
Sebastian Popescu- 1.232 voturi (0.37 la sută)
John Ion Banu- 1.029 voturi (0.31 la sută)
Bogdan Stanoevici- 1.351 voturi (0.41 la sută)
Ramona Bruynseels- 8.495 voturi (2.59 la sută)
Viorel Cataramă- 1.667 voturi (0.50 la sută)
Alexandru Cumpănașu- 4.981 voturi (1.51 la sută)

Ce înseamnă aceste voturi

Bătălia finală se va da peste două săptămâni între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Raportat le media pe țară, PNL a reușit să scoată un scor mai bun față de PSD la Iași. Liberalii au fost în media generală, în vreme ce social-democrații au luat cu trei procente mai puțin față de scorul lui Dăncilă la general.
Un calcul simplu arată că PNL a obținut pe județ un scor de 36.3 la sută (118,673 voturi) din 745 secții de votare numărate. La nivel național, procentul lui Iohannis a fost de 36.6 la sută.
PSD a obținut la nivelul județului Iași 21,4 la sută (70.217 voturi din 745 secții). La nivel de țară, Viorica Dăncilă a luat un scor de 23.8 la sută. De această dată, PSD a fost cu circa 2,3 la sută sub scorul partidului.
În ceea ce-l privește pe Dan Barna, acesta a adunat 17.7 la sută din voturi (57.654 voturi). Pe țară, Barna a adunat 13.9 la sută. Candidatul USR- PLUS a luat cu aproape 4 la sută peste scorul partidului.

Pregătiri pentru turul doi

Cei mai fericiți după anunțul rezultatelor au fost cei de la PNL Iași. „Mă bucur că românii l-au votat pe președintele Iohannis, că ieșenii și moldovenii l-au votat pe Iohannis. Am credința că acest lucru va fi repetat la următoarele alegeri. Le mulțumesc tuturor celor din echipă. Sunt convins că vom avea un rezultat foarte bun și la Iași. Îi invit alături de noi pe toți cei care cred că putem face un județ mai bun, să creadă în proiectul nostru. Noi ne bucurăm de prima poziție în turul întâi, ne vedem în turul doi”, a menționat Costel Alexe, președintele organizației județene PNL Iași.
Social-democrații ieșeni s-au arătat încrezători în șansa lor din turul doi. „Este o estimare. Noi vom securiza voturile din urnă, vom număra și vom aștepta rezultatul final. Este un rezultat așteptat. Ne vom califica în turul doi. PSD a avut un program coerent la guvernare. Au crescut pensiile, au crescut salariile, numărul firmelor. A crescut și numărul persoanelor angajate. Ne dorim să continuăm programul de dezvoltare al României. Am votat pentru prosperitate, nu pentru austeritate. Am votat pentru deschiderea spitalelor, nu pentru închiderea lor. Am votat pentru fiecare român. Ne așteptam la un procent peste 20 la sută. Urmează încă două săptămâni de muncă. Trebuie să facem proiectul pentru următoarele două săptămâni”, a arătat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

PMP Iași: A contat aparatul de partid

Conducerea PMP Iași a arătat că Theodor Paleologu putea să obțină mai mult în urma acestui tur de scrutin. A contat însă și aparatul de partid al PNL și PSD, care a înclinat balanța în favoarea lui Iohannis și Dăncilă. „Trebuie să așteptăm numărătoarea finală. Cert este că Theodor Paleologu a fost cel mai bun candidat prezentat în cursă de către un partid. A fost și este un candidat onest. Votul românilor a arătat altă opțiune și trebuie să ne asumăm cu toții rezultatul acestui vot. Vom vedea cine va intra în turul 2. Sigur că PMP-ul nu va vota niciodată cu PSD-ul, va fi o decizie politică. Ne întoarcem, însă, la numărarea votului, să vedem exact rezultatul final după turul întâi.
Noi am dorit să obținem un scor cât mai bun, chiar să intrăm în turul 2. Mașinăriile de partid au fost cele care au concurat împotriva lui Theodor Paleologu. Nu aș putea spune că sunt dezamăgit, sunt la fel ca oricare alt român care își dorește mai bine pentru țară. Vom vedea dacă alegerea făcută de români este cea bună pentru România sau este pur si simplu un exercițiu prin care un individ, un cetățean și-a reînnoit mandatul”, a spus Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Ușa închisă la USR

Pentru că Dan Barna nu a intrat în turul doi, la filiala USR Iași a fost doliu. De altfel, sediul USR de la Iași a fost închis! Membrii din partid nu s-au adunat să „sărbătorească” rezultatul votului! Deși în mai toate zonele din țară membrii partidelor politice s-au adunat în sediile locale să sărbătorească rezultatul alegerilor, la Iași nu a fost așa. La sediul USR, lacătul a fost pus pe ușă. Rezultatul votului nu a fost deloc favorabil pentru USR și cel mai probabil membrii s-au gândit că nu au niciun motiv de bucurie, iar o întâlnire nu este potrivită în acest moment. Până în acest moment, candidatul USR a obținut 16,4 procente, situându-se pe locul trei.

TABEL MEDIU URBAN

TABEL MEDIU RURAL

Rezultatele complete din județ le puteți accesa aiciloading...

Comentarii
 • Si ce cauta madam Gavrila Camelia Lantisor in casa PNL? Aaaa, pai ea a dezertat din pnl si acu vrea intoarcerea la partid? Afara, javra ordinara!!!

 • Fotografia este de pe timpul marelui USL la Iasi din cate se vede.
  Pe fata baietii zici ca sunt dusmani, la ce se intampla in CL, dar afacerile merg struna si nu se mai pune problema ca fac parte din PSD sau PNL.
  Banul sa iasa.

 • Eu nu inteleg, ai un candidat din Iasi si retardatii de pe meleaguri moldovene aleg olteni sau sasi din triburi migratoare reprezentant al Unio Trium Nationum. Mai puneti mana pe o carte de istorie, lasati facebook-ul, unealta perfecta de manipulare.

 • Eu nu inteleg, ai un candidat din Iasi si retardatii de pe meleaguri moldovene aleg olteni sau sasi din triburi migratoare reprezentant al Unio Trium Nationum. Mai puneti mana pe o carte de istorie, lasati facebook-ul, unealta perfecta de manipulare.

 • O zi memorabila pentru aceasta colonie francogermana din Europa de Est! Creierele spalate pe fatzadebooci, culegatorii de capsuni si stergatorii de kuururi occidentale ne-au votat gauleiterul ranjit si al sau maretz program: exterminarea psd-istilor, casele sale, vacantele sale, guvernele sale, poporul sau, toate ale sale. Unde esti tu Tepes doamne….?

 • Sunt doua fotografii din locații diferite (cea din stânga PSD, cea din dreapta PNL) puse una lângă alta. Mana dreapta a lui Costel Alexe nu este completa!! Priviți cu atenție va rog!!!

 • Nu va bucurati devreme. Eu nu am votat si nici sotia in turul I, dar la al doilea abia astept sa dau una peste bot DULAPULUI. Nu ca e PSD-ist sau PNL-ist ci pentru ca a avut 5 ani de huzur, concedii, a avut 5 ani de demagogie si a pus osul al daramat guverne, pus guverne, etc mai exact si-a batut joc de Constitutie cat l-a tinut bracinarul. Sa nu uitam de condamnare. Cine nu sare, ia condamnare 😀 hai trulul II.

 • Da, vot impotriva bugetarului. Pleca joi in Sibiu si se intorcea Marti in Bucale. Nu s a implicat macar o singura data la vre o casa de copii sau maternitate. Nu mai zic de MATRACUCA lui!

 • La cât și-a bătut joc conducerea PSD-ului de Iași și de Moldova în general, ar fi trebuit ca PSD-ul să nu obțină nici 15% pe partea de Est a țării, pentru ca, când vor mai veni ei la guvernare (sperăm într-un viitor cât mai îndepărtat) să țină minte ,,lecția” primită de la moldoveni. Dar … asta e. Ne-au mințit și ne-au ,,dus cu zăhărelul”, iar moldovenii îi votează. În acest caz, Iașul își merită statutul de ,,piață de desfacere”.

 • Mai bine Dancila de o 1000 de ori , asta meritati psd-istilor , ca noi oricum ne descurcam , nu ne trebuiesc retete compensate . Apropos , de ce nu va luati medicamentele si nu stati in pat ? . Sa va mai gasesc eu pe bloguri …

 • Vectorel , madam si multi alti in frunte cu Popa la treaba in campanie nu ascunsi prin birouri si la parlament.Nu mai lasati s a va faca treaba niste obositi si vajnici candidati pe la diferite deconcentrate.Puneti primari la munca ,presiune pe ei nesimtiti ca sau cam porcit .In Iasi nici nu am simtit ca este campanie, mai agresivi, mai cu talent.

Adauga un comentariu