Actualitate

Robert Cazanciuc anunță când se votează legea carantinării – VIDEO

Publicat: 14 iul. 2020
ALT=
Robert Cazanciuc anunță când se votează legea carantinării

Senatorul Robert Cazanciuc a anunțat când se votează legea carantinării și izolării la domiciliu. Social-democratul a precizat că în momentul în care se va găsi soluția cea mai bună, pentru a proteja cetățenii, atunci va trece legea de Senat.

„Când vom avea garanția că această lege apără pe toată lumea. Cum spuneam, o lege proastă nu protejează pe nimeni, o lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Suntem în Parlament și vom sta astăzi cât va fi nevoie să găsim soluții pentru a proteja cetățenii și pentru a da autorităților instrumentul de care au nevoie pentru a fi eficiente în lupta împotriva coronavirusului”, a spus membrul PSD.

Robert Cazanciuc anunță când se votează legea carantinării: Când se găsesc soluțiile în acord cu decizia CCR

Robert Cazanciuc a precizat că legea carantinării ar putea fi votată și astăzi dacă se găsesc soluțiile în acord cu decizia CCR.

„Dacă astăzi vom găsi soluțiile în acord cu decizia CCR, în acord cu legea fundamentală, poate să fie și azi cu siguranță”, a transmis Cazanciuc.

După ce dezbaterile de luni, 13 iulie 2020 au fost un eşec, comisia juridică din Senat a ajuns la un acord de reluare a discuţiilor. Vicepreşedintele Comisiei Juridice a fost de acord cu majoritatea PSD susţinând că trebuiesc dezbătute şi consolidate anumite texte din lege.

„Având în vedere şi propunerea colegilor noştri din PSD, dorinţa fiind şi a noastră de a consolida toate textele pe cele două articole (…) care privesc conţinutul măsurilor de carantinare, respectiv de izolare, adică internare, şi modalitatea de aplicare a procedurii de contestare, primind chiar şi în cursul acestei şedinţe mai multe propuneri de amendamente şi având nevoie de timp să le integrăm, să decidem într-un final care sunt textele pe care le vom supune la vot”, a spus Laura Scântei.

Robert Cazanciuc, PSD, vorbeşte despre legea carantinării

Senatorul PSD a explicat celor prezenţi la conferinţa faptul că legea este o contradicţie a legii fundamentale a României, dar şi intră în contradicţie cu practica CEDO. Declaraţiile vin după ce sâmbăta, 11 iulie 2020, Ludoovic Orban declara faptul că a ajuns la capătul răbdării pentru că Parlamentul nu oferă un vot pe lege. Ca reacţie la acuzele lui Ludovic Orban, Robert Cazanciuc a declarat faptul că Parlamentul a lucrat până târziu în noapte.

„E ca și cum un elev care nu prea a învățat în liceu, nu prea știe să scrie, a dat Bacul acum și dă vina pe profesori sau pe Comisia de examinare că a picat examenul. Așa face Orban în momentul de față. Semnele sugestive, așa cum este formulat în proiectul Guvernului, nu reprezintă o dovadă clară, științifică. Să fie foarte clar: toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat, ajutat să nu răspândească boala. Dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferența dintre un regim democratic și unul dictatorial. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar și în situații similare”, aspune Robert Cazanciuc.

Cuprinsul ei nu stipulează şi durata timpului în care vor fi luate măsurile

Conform lui Robert Cazanciuc, legea nu trebuie să treacă de Senat pentru că sunt unele inexactităţi în ea. Acesta explica faptul că în lege nu este precizata perioada măsurilor. Robert Cazanciuc a declarat faptul că legea nu le garantează romanilor că vor fi izolaţi şi spitalizaţi doar atât timp cât este necesar. O altă problemă a legii este reprezentată şi de scopul decontaminării bunurilor care, conform senatorului PSD, nu respectă legea tuturor drepturilor fundamentale.

”Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolați sau spitalizați doar atâta timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată, cum vrea domnul Orban. Confiscarea și distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici în acest caz niciuna dintre aceste garanții. E ca și cum funcționarul ar dispune pentru mașina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile, pentru că așa crede el”, a precizat senatorul PSD.

Adauga un comentariu