Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat, joi, reforme „ample” pentru anul 2023, în contextul scandalului de corupţie care afectează instituţia, informează cotidianul Le Figaro.
„Sunt pe cale să elaborez un pachet de reforme ample care va fi prezentat la începutul anului viitor”, a declarat Roberta Metsola la reuniunea Consiliului European, aflată în curs la Bruxelles.
Printre măsurile care ar urma să fie aplicate se numără garanţii de protejare a activiştilor de integritate şi interzicerea grupurilor de prietenie non-oficiale cu naţiuni din afara Uniunii Europene.
Roberta Metsola: „Există vulnerabilităţi care trebuie remediate”
Roberta Metsola a transmis că există mai multe vulnerabilităţi care trebuie remediate și a oferit drept exemplu activitățile foştilor membri ai Parlamentului European.
„Există vulnerabilităţi care trebuie remediate, spre exemplu în privinţa activităţilor foştilor membri ai Parlamentului European, în privinţa registrelor de transparenţă şi a persoanelor autorizate să intre în Parlamentul European”, a subliniat Roberta Metsola.
Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, arestată la Bruxelles pentru corupție
Eva Kaili, europarlamentar PASOK, a fost exclusă din partid în urma investigațiilor autorităților belgiene cu privire la acuzațiile de corupție, scrie Ekathimerini.
„În urma ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene cu privire la corupția oficialilor europeni, europarlamentarul PASOK, Eva Kaili, a fost exclusă din partid prin decizia președintelui Nikos Androulakis”, a anunțat partidul de centru-stânga.
„De câteva luni, anchetatorii de la PJF (Poliția Judiciară Federală, NDLR) au suspectat o țară din Golf că influențează deciziile economice și politice ale Parlamentului European, prin plata unor sume substanțiale de bani sau prin oferirea de cadouri semnificative unor terți cu o valoare semnificativă pentru poziție politică sau strategică în cadrul Parlamentului European”, explicase, mai devreme, parchetul federal, potrivit La Libre Belgique.
În ceea ce privește beneficiarii, este vorba de personalități care au „o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în cadrul Parlamentului European. Eva Kaili susţine că este nevinovată.