Actualitate

Problema drepturilor minorităților din Ucraina va fi tranșată de Comisia de la Veneția

Publicat: 04 feb. 2023
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Problema drepturilor minorităților din Ucraina va fi tranșată de Comisia de la Veneția
Problema drepturilor minorităților din Ucraina va fi tranșată de Comisia de la Veneția

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în chestiunea drepturilor minorităților și legii minorităților, așa cum reiese din declarația comună UE -Ucraina adoptată vineri la summitul UE-Ucraina.

Surse guvernamentale susțin că paragraful privind minoritățile din declarația comună a fost introdus ca urmare a demersurilor României, scrie Mediafax.

Un document oficial care reglementează termenii discuțiilor a fost semnat

Președintele României, Klaus Iohannis, și MAE au cerut ucrainenilor în mai multe rânduri să respecte opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legea minorităților și să consulte adecvat comunitatea de români.

„UE și Ucraina și-au reiterat angajamentul de a respecta pe deplin drepturile persoanelor aparținând minorităților, așa cum sunt consacrate în convențiile ONU și ale Consiliului Europei și protocoalele aferente. În acest sens, Ucraina va continua să se consulte și să coopereze cu Comisia de la Veneția și va continua dialogul de substanță cu reprezentanții persoanelor aparținând minorităților, inclusiv asupra legislației conexe. UE este pregătită să asiste Ucraina în continuare în eforturile sale de reformă și în implementarea acestora”, scrie în documentul semnat de liderii UE și ai Ucrainei.

Discuții recente la nivel înalt

Ambasada Ucrainei în România a transmis la data de 27.01.2023,  că au fost discuții între Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele României, Klaus Iohannis, dar și dintre Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu.

„Subiectul asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale a fost abordat, în special, în cadrul recentelor convorbiri telefonice dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele României, Klaus Iohannis, dar și dintre Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu. Este definită secvența pașilor suplimentari pentru a asigura, în oglindă, drepturile corespunzătoare”.
Ambasada Ucrainei subliniază în încheiere „importanța excepțională de consolidare a încrederii reciproce și cooperării dintre Ucraina și România în contracararea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și prevenirea difuzării manipulărilor care pot diviza și juca în mâna agresorului”.

Comentarii
  • Isi merita soarta ucrainienii! Si- au bătut joc de minoritatile din teritoriile rusesti, unguresti, rusesti din Ucraina . Dupa ce ca au primit aceste teritorii in loc de multumita, atrocitati si nici acum animalele nu pot sa inteleaga ca rasismul in tarile democratice este exclus si pedepsit. Fără aceste teritorii străine anexate Ucrainei acasta tara rămâne o regiune cum era candva- kiev

  • Zelenski et comp vor discuta, vor vorbi vorbe, ca da, o sa facem si o sa dregem, dar nu vor face nimic. Nu vor respecta niciun angajament. Nimic. Vor continua politica de ucrainizare fortata a tuturor minoritatilor. Nu vor permite minoritari in functii de decizie. Vor continua sa limiteze invatamantul in limbile minoritatilor.

  • Tot spunem Ucraina, ucranienii, dar nu mi se pare Ok. Nu pot crede că toți ucrainenii sunt ca Zelenski, sau Kuleba. Nu pot fi toți niște mitomani aroganți, parșivi și corupți. Da, Ok, sa zicem că alegerile au fost corecte și Zelenski a fost ales pe bune. Sa zicem. Dar, astăzi, câți l-ar mai vota pe Zelenski?

  • Au promis ieri zelenschi si coruptii sai ca nu vor bombsrda Rusia si ieri noapte au aruncat in aer o fabrica din Rusia.Niste mizerabili , provoacă mereu Rusia nu numai acum in razboi si nainte pentru ca coruptii in frunte cu zelenschi si- au pus milione de euro din razboi.zelenschi vrea al 3- lea dar in cazul asta Ucaina va dispare complet. Zelenschi a fost sustinut in alegeri de ololigarhi corupti care au jefuit ucraina. Asa si cu minoritatile, ei fac legea junglei lor pentru ca ucrainienii traiesc in jungla sălbatică a lui Zelenschi niciodata nu vor rspecta legile Europei mananca kkt si promit si isi bat si mai tare joc de minoritatii.nu vor adera la Europa niciodata. Sistemul politic mizerabil, nazist, corupt dictatura lui Zelenschi trebuie schimbat din temelii, o schimbare politica radicala in aceasta tara se impune.

  • Ucranii n-au nici un drept asupra Bucovinei de Nord si a tinutului Herta. Le-or primit moka de la rusi. Iara rusii le-or luat cu japca prin tratatul Ribbentrop-Molotov. Rusii or denuntat tratatul, asa ca ucranii trebe sa dea inapoi ce nu-i al lor. Numa asa se rezolva problema minoritatii romane din Ucraina.

  • da, da! corect! sa ne dea inapoi si bucovina, si herta, si buceagul. asa e cel mai bine. ce facem? le dam ajutor grupa mare si tot noi ne tot milogim de ei sa respecte drepturile romanilor? gata! sa ne dea inapoi teritoriile!

Adauga un comentariu