Fostul șef al Armatei SUA în Europa, Benjamin Hodges, a vorbit într-un interviu exclusiv acordat „Adevărul” despre importanța României în regiunea Mării Negre.
Generalul și fost comandant al Trupelor Terestre din NATO consideră că țara noastră are un rol esențial în regiunea Mării Negre din punct de vedere geopolitic.
„România a fost un centru de gravitate privind eforturile făcute de Statele Unite şi NATO în ultimii ani în regiunea Mării Negre, datorită locaţiei sale şi eforturilor puternice de a se moderniza în ceea ce priveşte apărarea şi de a juca un rol puternic în regiune. Statele Unite au o prezenţă importantă în România, cu trupe care se pregătesc la baza Mihail Kogălniceanu şi la Câmpia Turzii”, a declarat general-locotenentul (r) Benjamin Hodges.
Recomandările fostului comandant al Armatei SUA în Europa pentru România
Benjamin Hodges este de părere că există trei măsuri pe care România le-ar putea adopta pentru îmbunătățirea eforturilor de apărare din regiune
„Primul lucru, să ne ajute în ceea ce priveşte Turcia, ce este atât de importantă pentru noi în regiunea Mării Negre. Iar România are legături istorice şi relaţii foarte bune cu Turcia.
Al doilea lucru pe care îl poate face România, este să crească schimbul de informaţii cu Ucraina la diferite nivele, între diferitele forţe.
Şi în al treilea rând, cred că România are un rol economic important în regiune. Fluviul Dunărea este insuficient exploatat ca potenţial, pentru că este prea puţin comerţ de la Vest la Est şi de la Est la Vest. Cred că dacă se vor face eforturi pentru dezvoltarea potenţialului economic al regiunii ar duce la un potenţial pozitiv de dezvoltare pentru comerţul pe Dunăre”, precizează generalul Benjamin Hodges.
General-locotenentul în rezervă Benjamin Hodges a absolvit Academia Militară a SUA în 1980. Benjamin Hodges a condus, între 2012 şi 2014, Comandamentul Trupelor Terestre din NATO. În noiembrie 2014, a fost numit comandant al Armatei SUA în Europa, funcţie pe care a deţinut-o trei ani până la retragerea sa din 2017. În prezent, Benjamin Hodges este coordonator pentru studii strategice în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA).
Amenințarea unui război între Rusia și Ucraina devine din ce în ce mai serioasă
Potrivit surselor, în luna februarie, mai exact între 10 – 20 februarie, se vor desfășura exerciții militare comune în vestul Belarusului, în apropierea granițelor statelor membre NATO, Polonia și Lituania, și la granița Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului.
În cadrul exercițiilor, cele două țări „se vor concentra pe respingerea unui atac extern, atât terestru cât și aerian, dar și pe neutralizarea inamicilor”.
„Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta”, a declarat secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici.
Alianţa Nord-Atlantică nu are obligaţii de apărare militară a Ucrainei, dar, în eventualitatea unui atac al Rusiei, va trebui să intensifice prezenţa militară în zona Mării Negre şi în zona Mării Baltice şi să contracareze atacuri cibernetice.
„Mă aştept ca, în cazul unei noi ofensive de amploare, să apară riscuri de escaladare, fie la nivel maritim, aerian sau cibernetic. Dacă va exista o nouă ofensivă, avem trei state NATO în zona Mării Negre: România, Bulgaria şi Turcia. Trebuie să luăm toate măsurile de apărare colectivă”, declară generalul Benjamin Hodges.