Actualitate

Roman Protasevich, jurnalistul disident arestat în Belarus a dat un interviu în care l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko

Publicat: 04 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Roman Protasevich jurnalistul disident arestat în Belarus a dat un interviu în care l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko
Roman Protasevich, jurnalistul disident din Belarus a acordat un interviu la postul de televiziune de stat

Jurnalistul belarus Roman Protasevich, care a fost arestat la Minsk după ce luna trecută a fost scos de pe un zbor deviat, a apărut într-un interviu lăcrimos la televiziunea de stat. În interviu, el a mărturisit că a organizat proteste anti-guvernamentale și l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko.

Familia dlui Protasevici spune că interviul a fost realizat sub constrângere. Reporterul, în vârstă de 26 de ani, a fost editorul canalului opoziției Nexta din aplicația de mesagerie Telegram până anul trecut.

Roman Protasevich susţine că a început să înţeleagă cât de bun e președintele Belarusului

El a fost trecut pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste” anul trecut. Proteste în masă au izbucnit în Belarus după ce liderul de multă vreme, Alexander Lukașenko, a obținut victoria la alegerile prezidențiale din 9 august, condamnate pe scară largă ca fiind trucate și a urmat o represiune.

Protestele au fost stopate, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau în exil. În interviul difuzat joi seară, Protasevici a recunoscut că a încercat să îl răstoarne pe Alexander Lukașenko și a spus că vorbește la alegere cu canalul de televiziune.

El a spus că l-a criticat mult pe președintele Lukașenko, dar „a început să înțeleagă că face ceea ce trebuie și cu siguranță îl respect”. La finalul interviului, a izbucnit în plâns și a spus că speră într-o zi să se căsătorească și să aibă copii. Tatăl jurnalistului a declarat pentru agenția de presă AFP că l-a durut să urmărească interviul.

„Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și cred că nu va spune niciodată astfel de lucruri. L-au rupt și l-au forțat să spună ce este necesar”, a spus el.

Interviul de joi a fost a treia apariție a lui Protasevici la televiziunea de stat de când a fost reținut. Într-un interviu, el a spus că opoziția nu a folosit în niciun fel solicitarea unor noi proteste pe stradă.

Roman Protasevich a fost arestat în Belarus după ce a fost deturnat un avion

Roman Protasevich, jurnalistul disident care se deplasa alături de iubita lui din Grecia spre Lituania a fost arestat pe aeroportul din Minsk după ce autorităţile din Belarus au deturnat avionul în care se afla. De altfel aceștia au explicat că ar fi existat o amenințare cu bombă în interiorul aeronavei, motiv pentru care piloții au fost obligați să aterizeze pe aeroport.

Întreaga operaţiune a stârnit indignarea Uniunii Europene care au catalogat gestul ca fiind unul terorist. Totuși, autorităţile din Minsk s-au apărat spunând că ameninţarea ar fi fost una care nu putea să treacă neobservată.

„A trebuit să protejez oamenii, mă gândeam la securitatea țării”, a spus președintele Belarusului, adăugând că rapoartele că un avion de vânătoare a fost trimis pentru a forța avionul să aterizeze a fost o „minciună absolută”.

„Acesta nu mai este un război al informațiilor, acesta este un război hibrid modern „, a declarat el parlamentului din capitala Minsk. „Trebuie să facem totul pentru a împiedica să devină un adevărat război”.

Din aceste considerente, liderii Uniunii Europene au impus un embargo Belarusului, restricțiile fac referire la interzicerea oricărei companii aeriene să mai intre sau să mai aterizeze pe spaţiul Belarusului.

Adauga un comentariu