National

Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se judecă de 10 ani cu Elon Musk

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se judecă de 10 ani cu Elon Musk
Cine este Cristina Bălan, românca al cărui nume este gravat pe mașinile Tesla. Se judecă de 10 ani cu Elon Musk

Cristina Bălan, unul dintre cei mai cunoscuți ingineri din industria auto, a contribuit la crearea mașinilor Tesla și are inițialele gravate gravate pe bateriile modelului S, lansat în 2012. Ea se luptă de un deceniu în instanță cu compania lui Elon Musk după o concediere abuzivă. Bolnavă de cancer, Cristina Bălan speră să-și poată reabilita numele.

Cristina Bălan a absolvit cursurile Universității Transilvania din Brașov în 2002. Timp de trei ani a lucrat ca inginier la Boeing, apoi la Meridian Lightweight Technologies și Honeywell Process Solutions. Patru ani a fost angajată la Tesla, în perioada 2010 – 2014, dar a fost concediată de Elon Musk după ce a semnalat anumite probleme de siguranță ale modelului S. Astăzi, la 10 ani distanță, Cristina Bălan încă speră să-și facă dreptate.

Cine este Cristina Bălan, românca al cărui nume este gravat pe mașinile Tesla

Cristina Bălan se luptă de 10 ani cu compania lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume, după ce a fost concediată abuziv. Românca este diagnosticată cu cancer la sân și speră ca va reuși, în cele din urmă, să-și reabiliteze numele.

„Vreau să-mi reabilitez numele. Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența să-și ceară scuze”, a declarat Cristina Bălan, potrivit BBC.

Cristina Bălan, care era considerată într-o vreme un star în ascensiune la Tesla, are inițialele gravate pe bateriile din fiecare mașină electrică Modelul S. Ea a fost concediată în 2014, după ce a semnalat o problemă de siguranță, legată de un defect de design ce putea afecta frânarea.

Tesla a acuzat-o de delapidare

Cristina Bălan a câștigat un proces pentru concediere abuzivă, dar mai târziu a fost acuzată public de Tesla că ar fi folosit resursele companiei pentru un „proiect secret” – acuzații ce echivalează cu delapidare, ceea ce constituie o infracțiune în SUA. Ea a negat acuzațiile și încă luptă să-și demonstreze nevinovăția.

Din nefericire, Cristina Bălan este în remisie după diagnosticul de cancer la sân, dar e hotărâtă să lupte pentru binele fiului ei: „Sunt eroina lui. Sunt mama care face avioane și mașini. Și nu vrea ca el să crească crezând că mama lui a fost o hoață’.

Cazul româncei Cristina Bălan va fi audiat în cele din urmă de Curtea de Apel din al nouălea circuit din California – dar nu există încă o dată stabilită pentru înfățișare. Este singura ei șansă de reabilitare profesională, spune Cristina Bălan, potrivit stirileprotv.ro.

„Nu vreau să renunț la cariera mea”, afirmă ea. „Și știu că, dacă nu câștig asta, nu mai contează cât de bună sunt. Toată lumea se va uita la ce spune Tesla despre mine. Nu vreau asta”.

Adauga un comentariu