National

Români blocați de două luni pe mare: „Cu toții ne dorim să scăpăm din conserva asta de metal”

Publicat: 07 mai 2020

Peste 10.000 de români sunt blocați pe nave aflate pe mările lumii. Sunt angajați pe vasele de croazieră, care nu se pot întoarce acasă din cauza pandemiei de COVID-19.

După ce pandemia de coronavirus a oprit croazierele, companiile de navigatie i-au dus pe angajații lor europeni pe un singur vas, spre Olanda. Printre aceștia se află numeroși români. Conform Sindicatului Navigatorilor din România, alți marinari sunt blocaţi într-un port din Africa.

„Navigatorii sunt foarte nemulţumiţi şi dacă începe un fel de răsmeriţă la bordul navelor, atunci cred că totul este pierdut. Foarte greu se va recupera o acţiune grevistă de la bordul navelor”, spune Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Navigatorilor.

La nivel internaţional au fost create aşa numitele culoare verzi, pentru ca marinarii și angajații de pe nave să poată pleca.

„Există multe porturi la nivel internațional în care nu sunt permise transferuri din cauza legislaţiei naţionale din acele state. Pe de altă parte există o problemă legată de programul zborurilor liniilor aeriene”, Ovidiu Cupșa, director Centrul de pregătire al navigatorilor.

Sindicatul Navigatorilor spune că, în acest moment, în lume sunt 1.500 de marinari români cărora le-au expirat contractele, dar nu pot ajunge în țară.

Adauga un comentariu