National

Români blocați în Dubai, din cauza inundațiilor. MAE a intrat în alertă

Publicat: 17 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Români blocați în Dubai din cauza inundațiilor. MAE a intrat în alertă
Români blocați în Dubai, din cauza inundațiilor. MAE a intrat în alertă

Două grupuri de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate din cauza fenomenelor meteorologice extreme sunt blocate în Aeroportul Internațional Dubai, anunță MAE, relatează Mediafax.

„În contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Dubai, are în atenție și monitorizează situația a două grupuri de cetățeni români aflați în Aeroportul Internațional Dubai, ale căror curse aeriene au fost anulate”, potrivit unui comunicat de presă.

MAE a intrat în alertă

De asemenea, MAE precizează că reprezentanții Consulatului General al României la Dubai au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile aeroportuare și reprezentanții companiilor aeriene, pentru a se asigura că drepturile cetățenilor români sunt respectate în această situație. De asemenea, reprezentanții oficiului consular mențin dialogul în permanență cu persoanele în cauză și au recomandat să respecte instrucțiunile autorităților emirateze pentru evitarea oricăror riscuri generate de situația cu caracter excepțional existentă pe plan local.

În măsura în care arterele rutiere vor fi deblocate și traficul va fi reluat, reprezentanții Consulatului General al României la Dubai se vor deplasa pentru acordarea de asistență consulară la fața locului. „Potrivit informațiilor obținute de la autoritățile emirateze, este preconizată o ameliorare a stării vremii, fiind întreprinse demersuri pentru reoperaționalizarea pistelor Aeroportului Internațional Dubai începând cu ora 17:00 (ora locală). Consulatul General al României la Dubai continuă dialogul cu autoritățile emirateze și cu cetățenii români, acordând asistență consulară, conform competențelor”, se menționează în comunicat.

Unde poate fi cerut ajutorul?

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Dubai: + 971 4 3492970, + 971 4 3492972, + 971 4 3492973, +971 4 3492974, +971 4 3856771, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +971 50 937 4516.

Cel puţin un mort, în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor din Emiratele Arabe Unite

Oraşul Dubai a fost paralizat, marţi, iar activitatea nu se desfăşura normal nici miercuri, din cauza inundaţiilor provocate de ploi torenţiale record. Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente precipitaţii de la începutul înregistrărilor, în 1949, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie, citat de agenţia de presă de stat Wam, relatează BFMTV, informează News.ro.

Ploile torenţiale au provocat inundaţii puternice, obligând Aeroportul Internaţional din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, să devieze o parte din zborurile sale.
Unele drumuri s-au prăbuşit, zonele rezidenţiale au fost afectate de inundaţii puternice şi mulţi locuitori au relatat că apa li se scurgea în casă prin acoperişuri, uşi şi ferestre.

Presa locală a anunţat că un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit marţi dimineaţă, când vehiculul său a fost surprins de o viitură în nordul emiratului Ras Al Khaimah.

Şi alte ţări din Golf au fost afectate de ploi. În Oman, cel puţin 18 persoane au murit începând de duminică în urma inundaţiilor, potrivit autorităţilor. Nouă elevi şi trei adulţi au murit atunci când vehiculele în care se aflau au fost luate de viituri, a anunţat agenţia de presă ONA. Părţi din Qatar şi Bahrain au fost, de asemenea, afectate de ploile torenţiale.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au înregistrat un record de precipitaţii, 254 de litri pe metrul pătrat căzând în mai puţin de 24 de ore în Al Ain, un oraş de la graniţa dintre EAU şi Oman, potrivit centrului naţional de meteorologie. Aceasta a fost cea mai mare cantitate de când au început înregistrările în 1949, înainte ca EAU să fie formate în 1971.

Adauga un comentariu