Cu toate că patronatele din morărit și panificație au lansat o scrioare deschisă despre costurile uriașe cu care se confruntă din cauza prețurilor la gaz şi energie, România pare să fi devenit grânarul Europei. În anul 2021, țara a exportat 4 milioane de tone de grâu, însemnând că a devenit cel mai mare exportator din Uniunea Europeană și estul Europei.
România a devansat tari precum Rusia, Ucraina, dar și toate țările din Uniunea Europeană. Specialiştii susţin că România exportă doar surplusul de grâu, ce nu este consumat în țară.
România a devenit grânarul Europei, fiind cel mai mare exportator din Uniunea Europeană
Specialiștii anunţa faptul că România a exportat 4 milioane de tone de grâu din recolta anului 2021. În aceste condiţii, țara a devenit grânarul Europei fiind cel mai mare exportator din Uniunea Europeană dar și din estul Europei. Aceeași specialiști afirmă faptul că România exportă doar grâul care este în surplus în țară. Așadar, dintr-o cantitate de 11,3 milioane de tone de grâu, în țară se folosesc doar 3,3 milioane de tone:
„Noi suntem o ţară eminamente agrară, care exportă, pentru că are surplus. Din 11,3 milioane de tone de grâu, noi folosim intern circa 3,3 milioane de tone. Ce să facem cu restul? Îl exportăm. Până la sfârşitul lunii decembrie, România exportase 4 milioane de tone de grâu şi România se plasa pe primul loc în ceea ce priveşte vânzările prin GASC în bazinul Mării Negre. Cu alte cuvinte, România conduce în acest moment clasamentul cu 1,62 milioane de tone vândute în Egipt şi este pentru prima oară când conducem haita – Rusia, Ucraina, România – în această destinaţie. Ne ajută că suntem pe primul loc, pentru că arătăm că suntem o forţă şi trebuie să înţelegem că poziţia geostrategică a României reprezintă ceva”, a spus analistul expert în comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români Cezar Gheorgheîn cadrul emisiunii ZF Agropower, informează Mediafax.
Am depășit și Franța la exportul grâului
Cezar Gheorghe explică faptul că, datorită faptului că țara a avut o producție de 35 de milioane de grâu, România a exportat peste Franța devenind cel mai important exportator din Uniunea Europeană. Totuși, acesta afirmă faptul că din cauza ploilor, calitatea grâului a scăzut cu 30%:
. „Suntem pe primul loc la vânzările Uniunii Europene de grâu, pentru că la ora aceasta cu cele 4 milioane de tone exportate am depăşit şi Franţa, care a avut de suferit din cauza faptului că, deşi a avut peste 35 de milioane de tone grâu, din cauza ploilor, calitatea a scăzut şi au avut cam 30% grâu de panificaţie şi 70% grâu de furaj”, a explicat Cezar Gheorghe. Este cea mai bună performanţă a ultimilor ani a României şi există premise să se depăşească exporturile anilor agricoli 2018-2019 şi 2019-2020, în care România a raportat producţii record de grâu, de 10,1 şi respectiv 10,3 milioane de tone, potrivit datelor de la INS.
Cu toate că România are producție record, prețul pâinii a crescut considerabil
Patronatul Român din Industria de Morărit solicită Guvernului României solicită luarea de măsuri pentru a reduce din creșterea considerabilă a prețului pâinii. Aceștia menționează faptul că principala problemă pe care o traversează este cea a scumpirii:
„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii ROMPAN.
În fine, din cauza scumpirilor, românii au trebuit să scoată cu 25% mai mulți bani din buzunar pentru masa de Crăciun, au afirmat specialiștii din domeniu.