Prima pagină » Actualitate » România a împrumutat peste 170 de miliarde lei în doar un singur an

România a împrumutat peste 170 de miliarde lei în doar un singur an

17 mart. 2025, 11:47, 4 ,
Redacția BZI în Actualitate

România a împrumutat peste 170 de milairde de lei în doar singur an. Guvernul trădător PSD-PNL-UDMRM, sprijinit de USR au îndatorat această țară. În total, în ultimii 5 ani, România a împrumutat  600 de miliarde de lei!

Datoria externă a României depășește 54% din PIB, ceea ce ne pune pe toți într-o postură economică teribilă. Pensiile nu pot fi indexate dacă datoria externă depășește 50% din PIB. Așadar, pensionarii vor aștepta, cel mai probabil, mult și bine până când li vor fi mărite pensiile.

România a împrumutat peste 170 de miliarde lei în doar un singur an

In doar un singur an România a împrumutat 170 de miliarde de lei! În total, guvernele au împrumutat 600 de miliarde de lei, în 5 ani!!

Guvernarea PSD-PNL-UDMR, susținută de USR, a împins România într-o spirală a îndatorării fără precedent, lăsând o povară uriașă asupra economiei. La finalul anului 2024, datoria publică a atins un record de 964,3 miliarde de lei, după ce, doar în ultimul an, statul s-a împrumutat cu încă 180 de miliarde. Această escaladare alarmantă a datoriei a dus ponderea sa în PIB la 54,6%, comparativ cu 35% în 2019, ultimul an în care finanțele țării erau încă într-un echilibru relativ.

În doar cinci ani, datoria publică a crescut cu aproape 600 de miliarde de lei, iar situația nu arată semne de redresare. Aceste împrumuturi masive, justificate prin nevoia de acoperire a deficitului bugetar, au fost gestionate fără viziune economică, transformând România într-un stat dependent de finanțarea externă. Politicile fiscale incoerente și lipsa unor reforme reale au accelerat această criză, iar costul incompetenței actualei guvernări va fi resimțit pe termen lung de cetățeni.

România nu mai este sigură pentru investitori

Cu o datorie atât de mare, cu o situație politică incertă, România nu mai este sigură pentru investitori. Așa afirmă instituțiile mondiale care au retrogradat ratingul de țară a României.

Agenția de rating Moody’s a decis să modifice perspectiva economică a României, trecând-o din categoria „stabilă” în cea „negativă”, ceea ce evidențiază vulnerabilități semnificative în economie și în gestionarea finanțelor publice. Această ajustare vine în contextul în care și alte agenții internaționale, precum Fitch și S&P, au adoptat o poziție similară, păstrând ratingul de „BBB-”, pragul minim recomandat pentru investiții, dar semnalând totodată o tendință descendentă.

Conform Moody’s, lipsa unor reforme fiscale solide va menține deficitul bugetar la un nivel alarmant, estimat la 7,7% din PIB în 2025, în timp ce datoria publică este prognozată să atingă 68,5% din PIB până în 2028. O astfel de evoluție ar putea face tot mai dificilă finanțarea cheltuielilor statului, crescând costurile împrumuturilor și expunând economia unor riscuri suplimentare.

Evaluările agențiilor de rating influențează direct interesul investitorilor pentru România, iar o scădere a ratingului de credit poate determina majorarea dobânzilor la împrumuturile externe și o diminuare a fluxului de capital străin. În plus, instabilitatea politică premergătoare alegerilor din 2025, impactul conflictului din Ucraina și cheltuielile sporite pentru apărare creează presiuni suplimentare asupra bugetului național, amplificând incertitudinea economică. Cu toate acestea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că România rămâne o destinație atractivă pentru investitori, în ciuda retrogradării ratingului de către Moody’s. 170 de miliarde lei în doar un singur an este raportul lui covrigarului Marcel Ciolacu care a distrust România, împreună cu PNL-PSD-UDMR și cu sprijinul USR.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Ce imagini a publicat Rebeca Lăzărescu, fosta iubită a lui Vlad Pascu, după moartea lui Rareș Ion, zis și Castron
Playtech.ro
Câtă drojdie se pune la cozonaci. Secretul pentru a ieşi pufoşi şi copţi în mijloc
observatornews.ro
Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă, ziua morţii şi îngropării Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai bună ciorbă de miel din Transilvania. Ingredientele care o fac savuroasă
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Filmul morții te zguduie din temelii! Declarație terifiantă a martorului care l-a văzut pe Boupendza cum se aruncă de la balcon
Playtech.ro
De ce se mănâncă miel de Paște. Orice român îl consumă fără să ştie semnificaţia
Dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Normal, imprumuta sa aiba bani de salarii le lor nesimtite, de furat si de pensii. Daca nu mai exista plusvaloare si exportam doar materie prima de unde? Si e vizibil de pe luna ca nu se vrea, planul de tara de mana a 2a e clar. Si te mai miri de ce devenim euro sceptici.

  • perdantii guvernanti !!!!!!! Nu va place SOSOACA , ca are inteligenta si ratiune!!!!!!!!!!!!

  • Noi suntem datori/vânduți, iar prostimea face mitinguri pro UE, asta-i interesează pe ei, ce se întâmplă în ”curtea”, nu ce se întâmplă în propria țară. Ne ducem ca oile obedinete, unul după altul, dar nu vedem că noi trăim din împrumuturi, și nu mai producem nimic. Până și aluatul pentru pâine, este adus de afară. Asta-i țară?? Exportăm materia primă/produse brute, la prețuri derizorii, care mai apoi, se întorc sub forma de produs finit, cu un preț de 3-4 ori mai mare, dar nimeni nu vrea să vadă această anomalie. Atâta timp cât vom mai vota ciumele astea, nimic nu se va schimba.

  • Imprumutati-va ca de altceva nu sunteti in stare. Cand va veni scadenta, veti vinde tara, sau ce a mai ramas din ea. Si apoi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`