Prima pagină » National » România are un deficit de aproximativ 10%. Consiliul European recomanda urgent scăderea acestuia sub 3%
România are un deficit de aproximativ 10%. Consiliul European recomanda urgent scăderea acestuia sub 3%

România are un deficit de aproximativ 10%. Consiliul European recomanda urgent scăderea acestuia sub 3%

18 iun. 2021, 18:00,
Alexandru Ifrim în National

Vineri 18 iunie 2021, oficialii Consiliului European a adoptat o recomandare în cadrul deficitului excesiv care este prezent în România şi, în conformitate cu această recomandare. România ar trebui să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până în 2024, cel mai târziu, se arată într-un comunicat de presă.

Spre deosebire de alte state membre UE, în anul 2020 România a făcut obiectul Procedurii de deficit excesiv, situaţia acesteia fiind reevaluată în primăvara anului curent. Această procedură a fost iniţiată în luna aprile a anului trecut, aceasta fiind determinată de încălcarea limitei de deficit bugetar de 3% în 2019, ca urmare a unei politici fiscale expansioniste.

„Consiliul a ajuns la concluzia că o prelungire a termenului limită actual pentru că România să îşi corecteze deficitul public ar fi importantă pentru a nu compromite revenirea economică după pandemia de COVID-19. Noul termen limită pentru corectarea deficitului excesiv permite un efort mai gradual un echilibru între consolidarea fiscală şi revenirea economică”, subliniază Consiliul European.

Ce trebuie să facă statul roman

Pentru că România să poată îndeplini noul termen limită, iar România ar trebui să atingă un deficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024, ceea ce este în linie cu obiectivele guvernului român.

Oficialii Consiliului European au precizat că s-a luat în calcul noile modificări din situaţia fiscală a României, iar evoluţiile bugetare din 2020 şi nouă nouă strategie bugetară adoptată cere reforme, în special în gestionarea finanţelor publice. „În acest context, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă poate oferi României o oportunitate de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscală în condiţiile în care continuă să susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă”, se arată în comunicatul de presă.

Recomandarea adoptată vineri ţine cont de recentele evoluţii şi fixează un nou termen limită pentru corectarea deficitului excesiv al României în 2024. România este aşteptată să prezinte un raport Consiliului European până la data de 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea ţintelor stabilite în recomandare.

La finalul lunii mai Președintele României a ținut o conferință de presă înainte ședinței a Consiliului European

Printre temele abordate în întrunirea extraordinară a Consiliului European a fost cea a certificatului COVID-19. Despre acesta, președintele României a precizat că trebuie să fie într-un timp cât mai scurt la dispoziția cetățenilor europeni, cu speranța că un astfel de certificat nu ar duce la discriminare între cetățeni.

„Începe peste câteva minute o sesiune extraordinară a Consiliului. Avem teme importante, care vor fi discutate în această seară și mâine toată ziua. Se va discuta despre evoluția pandemiei. Prima temă este certificatul COVID, un certificat digital, care trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni, într-un timp cât se poate de scurt. Trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminare între cetățeni. Pe de altă parte, avem temă solidarității cu alte state, cu state terțe, de exemplu Republica Moldova. Noi am donat deja 300 de mii de de doze de vaccin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 octombrie 2024
08 octombrie 2024