Actualitate

România, groapa de gunoi a Europei! Germania a trimis 15 containere de deşeuri – GALERIE FOTO

Publicat: 14 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România groapa de gunoi a Europei Germania a trimis 15 containere de deşeuri - GALERIE FOTO
15 containere de gunoi au fost transportate din Germania în România. Deșeurile erau periculoase pentru mediu

România a ajuns o groapă de  gunoi pentru Europa. Ţara noastră primeşte constant deşeuri periculoase din vestul Europei, deşeuri care aduce poluare şi de care trebuie să ne ocupăm noi, în timp ce alte țări vor să scape de ele. Vorbim despre faptul că, în aceste momente, Germania a trimis 15 containere cu gunoi, containere care au fost oprite în Portul Constanța.

Problema este una mai veche şi mereu autorităţile nu sunt extrem de concise în stoparea definitivă a problemei spinoase cu care se confruntă țara.

15 containere cu deşeuri au sosit în România din Germania

Este deja o obişnuinţă ca deşeurile să sosească în România din vestul Europei care duce o politică green şi care îşi doreşte cu ardoare să scape de gunoaiele periculoase pentru mediu. Asta s-a întâmplat şi de curând când autorităţile din Portul Constanța Sud Agigea au oprit la vamă mai multe containere care transportau astfel de gunoaie. Stelula Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța a prezentat faptul că deşeurile transportate în cele 15 cointainere sunt periculoase şi au fost stopate să intre în România:

Pe de altă parte, Petrișor Irimia, reprezentantul Gărzii de Coastă menţiona joi că au fost deschise noi containere din Germania care erau menite a ajunge la o firmă din judeţul Prahova:

„O echipă formată din poliţişti de frontieră, lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, inclusiv la această acţiune au participat doi ofiţeri din cadrul Agenţiei Frontex. S-a deschis un container în care sunt deşeuri. Nu sunt deşeuri verzi. Ce înseamnă deşeurile verzi? Sunt acele deşeuri selectate, de lemn, fier, plastic, hârtie şi toate celelalte. Aici este o amestecătură. Sunt deşeuri care nu pot fi utilizate. Se vor face cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care la finalul lucrărilor se vor împacheta aceste deşeuri, se vor include în container şi se vor returna ţării de unde au venit, respectiv Germania. Societatea care a făcut importul este una din judeţul Prahova”, a explicat Petrişor Irimia.

90 de containere aduse din Germani în România

În altă ordine de idei, problema nu este una nou. Din Germania în România au ajuns, în portul Constanța, peste 90 de containere de gunoi. Toate containerele erau către aceeaşi societate.

„Acţiunea a început din 7 mai, în total până în momentul de faţă cu cele 15 containere care se vor deschide sunt 65 de containere dintr-un lot de 90 de containere pentru aceeaşi societate importatoare din România”, a explicat reprezentantul Gărzii de Coastă.

Acţiunea se desfăşoară de două săptămâni

Steluța Popescu a afirmat faptul că echipă formată din autorităţile compotente lucreză la acest aspect de două săptămâni. În containerele mai sus menţionate sunt echipamente electrice-electronice care au componente periculoase. În speţă, autorităţile au deschis dosare penale:

„Suntem aici de două săptămâni şi controlăm containerele cu deşeuri. Din lotul de 90 de containere venite din Germania sunt deşeuri tocătură de echipamente electrice-electronice, cu componente periculoase şi le-am stopat să intre în ţară, ele trebuiau să ajungă la o firmă din Ploieşti. În cauză este şi un dosar de cercetare penală. (…) Aceste deşeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi, posibil se incinerau pe terenuri, pe câmpuri ceea ce ar fi fost foarte nociv pentru noi, pentru mediu. Şi noi avem deşeurile noastre în ţară pe care încercăm să le gestionăm atât cât trebuie mai bine”, a precizat Steluţa Popescu.

Problema gestionării deșeurilor este una mare în România

Pe langa faptul că in România ajung sute de tone de deseuri in Europa, țara nu face față ridicării si reciclării propriilor gunoaie. România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, astfel că în 2018 rata deşeurilor municipale reciclate era de 11,1% din totalul de deşeuri, conform datelor Comisiei Europene. Totodată, România reciclează mai puţin faţă de anii anteriori, dacă în 2018 rata deşeurilor reciclate era de 11%, în 2013 13,2% din deşeuri erau reciclate.

De exemplu, numai la Iași, românii au aruncat 46.000 tone alimente în fiecare an. Vorbim despre cantități enorme de mâncare care, uneori, este comestibilă având ambalajul nedesfăcut. Un ieșean aruncă în medie peste 100 de kilograme de mâncare pe an. Un pic mai departe de Iași, în Miroslava, locuitorii comunei riscă să fie amendați, după ce la Primărie au ajuns mai multe sesizări! Deșeurile sunt depozitate neconform pe spațiile publice din comună. Primăria a amenajat mai multe puncte de colecatre selectivă a deșeurilor, însă cetățenii le ocolesc

Adauga un comentariu