BZI LIVE

LIVE VIDEO – România Inteligentă! Ediţie BZI LIVE despre performanța internaţională, muncă, inspiraţie şi educaţie de calitate alături de lect. univ. dr. Marcel Roman coordonatorul Departamentului de Matematică şi Informatică – Universitatea Tehnică din Iaşi respectiv studenţii Ioana Roxana Băcălie și Iosif Andrei Iojă, premiați cu medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică Seemous 2021

Publicat: 14 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 15 noiembrie 2021, începând cu ora 15.00, în Studioului BZI LIVE este programată o nouă editie-dialog (via Skype) extrem de interesantă şi de actualitate pe zona academică, sub genericul „România Inteligentă”. Invitat este lect. univ. dr. Marcel Roman, coordonatorul Departamentului de Matematică şi Informatică de la Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași. Alături de acesta vor intra în direct şi Ioana Roxana Băcălie și Iosif Andrei Iojă, studenți în anul al doilea la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC), tineri premiați cu medalia de bronz la ultima Olimpiadă Internațională de Matematică Seemous 2021, concurs care a avut loc în luna iulie 2021, în Cipru.

Pregătirea studenţilor pentru competiţii naţionale şi internaţionale în zona Ştiinţelor exacte

Alături de aceştia vor fi abordate elemente ce vor avea în prim-plan: pregătirea studenţilor pentru competiţii naţionale şi internaţionale în zona Ştiinţelor exacte, proiecte pe care le derulează, realităţi din spaţiul educaţional românesc, medaliile obţinute de tinerii pe care-i coordonează la întreceri prestigioase pe plan mondial, experienta medaliaţilor, munca şi pasiunile pe care le au! De asemenea, despre proiecte cu finanțare ROŞE respectiv Banca Mondială, fondarea unui Centru de Cercetare, Studiu și pregătire în Matematică la Politehnica ieșeană respectiv a realizării unei Şcoli Doctorale în Matematici se va mai punctă în această emisiune.

Se confirmă valoare educaţiei ieşene la nivel european

De reamintit că, studenţii de la Universitatea Tehnică au fost, printre laureaţii Concursului Internaţional de Matematică Seemous 2019, derulat în Bulgaria. Încă o dată se confirmă valoare educaţiei ieşene la nivel european. Concret, cei şase studenţi care au participat din partea Politehnicii s-au întors acasă cu medalii. Tinerii au reuşit să obţină două medalii de argint şi patru de bronz. Toţi provin de la Facultatea de Automatica şi Calculatoare: Cristian Grecu şi Vlad Corduneanu au luat medalia de argint, în timp ce bronzul a fost obţinut de Vlad Batalan, Iulian Rusu, Ioan Stanciu şi Alexandru Berigoi. „Anul trecut >, subiectele au avut un grad de dificultate foarte ridicat, mai ridicat decât la alte ediţii, dar este pentru prima dată când echipa Politehnicii ia medalii cu toţi participanţii. Și anul acesta avem o generaţie foarte bună, pe care o pregătim chiar în această perioadă, şi avem speranţe foarte mari şi pentru anul viitor, fiindcă au dreptul să mai participe şi la ediţia următoare. Sunt rezultate îmbucurătoare, se remarcă un trend ascendent”, arata, la începutul anului 2020, lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică şi Informatică de la TUIASI.

Printre cei mai buni studenți din lume

Universitarul arată că selecţia membrilor echipei studenţilor la Matematică, atât în anul 2019 trecut cât și 2020 respectiv anul acesta s-a făcut și se face din peste o sută de studenţi care s-au înscris iniţial la Centrul de Pregătire de Performanţă în Matematică de la Politehnica ieșeană. La Centru se pregătesc în permanenţă studenţii care reprezintă Universitatea la competiţiile naţionale şi internaţionale, sub îndrumarea profesorilor Ariadna Pletea, Marian Pantiruc, Radu Strugariu şi Marcel Roman. South Eastern European Mathematical Competition for University Students with Internaţional Participation (Seemous) este un concurs cu participare internaţională organizat de Societatea Matematică din Sud-Estul Europei şi care se adresează studenţilor din primii doi ani de studiu. În 2019 a avut loc cea de-a XIII-a ediţie, la care au participat, în total, 83 de concurenţi de la 21 de universităţi din România, Bulgaria, Grecia, Macedonia şi Turkmenistan. Trei dintre ediţiile anterioare au avut loc în România: în 2011 competiţia a fost organizată de Universitatea din Bucureşti iar în 2014 şi 2018 de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Tags:
Adauga un comentariu