Specialistul Adrian Negrescu consideră că România poate intra în curând în recesiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, România rtiscă să piardă sute de mii de companii, și peste 500.000 de angajați.
Asta în condiţiile în care inflația a ajuns la un nivel record în România, iar specialiştii susţin că aceasta va crește în continuare. Produsele s-au scumpit enorm în ultimele luni, salariile românilor rămânând la fel. Guvernul a acordat o compensare de 50 de bani per litru de combustibil, dar cetățenii susțin că acest lucru este foarte puțin.
România poate intra în recesiune, explică Adrian Negrescu
Specialistul Adrian Negrescu a vorbit la antena3.ro despre faptul că România poate intra în recesiune. Anunţul dă fiori reci românilor care ar putea rămâne fără loc de muncă. Acesta punctează faptul că se poate ajunge la un total de peste 150.000 de companii care să se închidă. Acest lucru înseamnă că peste 500.000 de români vor intra în şomaj, pierzându-și locurile de muncă. Ba mai mult, România se află la o creștere economică aproape de zero
La cum se anunță vremurile și la perspectivele economice, mă aștept că undeva în iarna acestui an lucrurile să o ia pe traiectorie negativă. Producția industrială a României a scăzut cu 3 % în luna aprilie și probabil și în lunile următoare vor consemna o scădere a producției industriale. În acest moment noi suntem în zona de staflație, adică economia, practic, e aproape de 0 din punct de vedere al creșterii economice și continuă aceste creșteri de prețuri de care ne spune și guvernatorul Băncii Naționale. a explicat Adrian Negrescu.
La nivel mondial se întâmpla același lucru pentru că marile corporații înregistrează scăderi ale cifrelor de afaceri în contextul în care toate materiile prime s-au scumpit.
Rata anuală a inflației va continua să crească
Nu sunt vești bune în domeniul economic unde rata anuală a inflației va continua să crească. Într-o comunicare oficială, cei de la BNR transmit faptul că acest lucru va continua să se întâmple până la mijlocul trimestrului III. Totul se datorează situaţiei externe generate de războiul din Ucraina:
” Determinante pentru înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile combustibililor, gazelor naturale şi energiei electrice – chiar şi în contextul aplicării schemelor de sprijin şi al manifestării unor efecte de bază – precum şi de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa ascensiunii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului, produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate. ” declară Consiliul de Administrație pe probleme financiare.
Așa cum se preciza anterior, incertitudinele de la nivel internațional pun presiune pe economia românească, iar durata plafonării şi compensării prețurilor la energie şi combustibil au şi ele un cuvânt de spus în toată această creștere. Reprezentanții BNR afirmă faptul că cea mai bună soluție pentru a echilibra situația este atragerea fondurilor europene într-o proporţie mare. Vom vedea dacă România va intra în recesiune și ce va însemna acest lucru în realitate.
Muahahaha, Romania a intrat demult in recesiune !, si Europa si celelalte tari !, este o recesiune globala , de fapt nici nu am iesit din recesiunea din 2008 ci atunci doar sau rostogolit datoriile, sau printat ori digitalizat mii de miliarde aiurea din aer iar acum urmeaza nota de plata !, Grecia de exemplu acum este cu mult mai indatorata decit atunci prin 2012 cind era sa intre in faliment