România rămâne fără medici. Motivele ce îi determină pe mulți să plece din țară

România rămâne fără medici. Motivele ce îi determină pe mulți să plece din țară

16 mai 2024, 12:00,
BZI.ro, în National

​Un studiu sociologic făcut anul trecut a arătat că 34-36% dintre medici au burbout, iar 58% dintre cei cu vârsta sub 35 de ani vor să părăsească România pentru a profesa în străinătate pentru condiţiile mai bune de muncă, a declarat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, într-o emisiune la MedikaTV.

„Rata de burnout este de 34- 36 la sută. Trebuie să vedem că burnoutul nu este o simplă oboseală, poate fi o boală cu depresie, tendinţe de suicid şi avem colegi care chiar au făcut-o. Apoi este impactul direct pe calitatea actului medical. Un medic în burnout nu mai are aceeaşi capacitate de a relaţiona cu pacientul”, a explicat Daniel Coriu, citat de News.ro.

Opt din zece medici spun că se tem că pot fi acuzați de malpraxis

Un procent îngrijorător a fost obținut atunci când medicii au fost întrebați dacă intenționează să plece din țară, întrebare la care mai bine de jumătate dintre tineri au răspuns pozitiv.

„Toată populaţia de medici din România, indiferent de vârstă, de condiţia socială, ei bine, la femei este de 25 la sută, la bărbaţi 30 la sută. Vorbim de oameni care lucrează în România, în sistemul medical, au intenţia să plece. La cei sub 35 de ani, intenţia este de 58 la sută”, a afirmat Coriu.

Opt din zece medici spun că se tem că pot fi acuzați de malpraxis, ceea ce, spune Coriu, trebuie să modifice legea.

„A treia direcţie a fost teama de conflict litigios şi malpraxis. Aproape 80 la sută au această problemă cu teama de malpraxis şi atunci ei vor practica o medicină defensivă. Toate aceste trei direcţii trebuie să ne dea de gândit. (…) Noi am venit cu o nouă lege a malpraxisului, este blocată. Interes foarte mare nu este. Dacă politicienii vor să lase lucrurile aşa… Legat de intenţia de migraţie externă să ştiţi că nu venitul e o problemă cum era acum 10 ani, salariile au crescut, principalul motiv se referă la condiţiile de lucru”, a precizat Coriu.

Comentarii
 • Detaliati, ca sa vedeti mai clar. Cei cu burnout au cate 3 joburi la stat. Cei care vor sa plece nu incap de aia cu burnout.

 • Nu-i nicio paguba !
  Sa se duca unde a intzarcat mutu’ iapa !

  Poporul roman fara medicii CRIMINALI si shpagari va fi mai fericit si mai sanatos !
  Nu va mai avea cine sa eutanasieze contra-cost romanii, cu arma biologica numita vaccin !

  Sa mearga in occident CRIMINALII SHPAGARI ca sa fie si ei eutanasiati !!!

  Romanii trebuie sa se bucure ca Romania ramane fara CRIMINALII SHPAGARI din sistemul sanitar CRIMINAL !!!

  Sunt suficienti CRIMINALII PENALI RETARDATI in pulitichia de rahat romaneasca !

  Medicilor ASASINI, luati-i cu voi si pe PENALII CRIMINALI din pulitichie:
  ZoiANUS, Ciolacu, Ciuca si alte SCURSURI asemeni lor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *