Actualitate

România se apropie de vârful valului 5. Ministrul Sănătății anunță momentul „platoului” în care va scădea numărul infectărilor

Publicat: 01 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România se apropie de vârful valului 5. Ministrul Sănătății anunță momentul platoului în care va scădea numărul infectărilor
Potrivit ministrului, numărul de cazuri grave generate de Omicron este de 8-9 ori mai mic decât la variantele precedente

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că numărul zilnic de infectări noi cu Sars-Cov-2 va continua să crească, până la peste 50.000 de cazuri zilnice săptămâna viitoare. Rafila afirmă că se va intra pe un „platou”, după care numărul infectărilor va scădea la fel de brusc cum a crescut.

„Încă nu suntem în vârf. Ne apropiem de vârf. Avem în față încă 10 zile dificile. Suntem pregătiți și din punct de vedere al sistemului sanitar. Sigur, cu limitele sistemului de sănătate românesc, care nu este distribuit uniform în toată țara. Atât cât s-a putut să ne pregătit, ne-am pregătit”, a declarat ministrul Sănătății.

De asemenea, acesta a explicat că sistemul sanitar acordă atenție tuturor pacienților și că nu crede că se va ajunge la valoarea de 70.000 de cazuri pe zi.

„Acordăm atenție tuturor pacienților, nu mai facem acea greșeală în care oamenii cu alte patologii au avut interzis în spitale. Personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri zilnice, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri zilnice. Reducerea vitezei de creștere este primul semn că ne apropiem de un platou, care probabil va fi înregistrat săptămâna viitoare. Valurile care cresc foarte rapid ajung și la o scădere foarte rapidă”, a declarat Alexandru Rafila la TVR1.

Potrivit ministrului, numărul de cazuri grave generate de Omicron este de 8-9 ori mai mic decât la variantele precedente. O parte dintre cazurile grave și decesele din România sunt generate de tulpina Delta, care încă circulă, în paralel cu varianta Omicron, mai explică Alexandru Rafila.

Medicul infecționist, Valeriu Gheorghiță, avertizează că trebuie să rămânem precauți în fața variantei Omicron

În paralel, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a declarat, în această seară că numărul de infectări cu COVID se vor echilibra în primăvară, dar că asta nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos.

„Imunitatea după boală ca imunitatea după vaccinare, din nefericire pentru noi, nu e de lungă durată. S-ar putea să avem o perioadă de câteva luni, o perioadă de acalmie și de instabilitate epidemiologică, însă vor fi întotdeauna zone fierbinți, zone roșii la nivel global în care există o circulație crescută a virusului de unde se pot selecta noi variante virale selectate și care s-ar putea iarăși să reconfigureze iarăși evoluția traseului epidemiologic”, a afirmat medicul Gheorghiță.

Medicul a continuat, explicând că, în ciuda faptului că situația epidemiologică se va stabiliza înspre vară, nu trebuie să considerăm acest virus ca fiind istorie.

Întrebat cum ar trebui să ne comportăm în respectiva situație, medicul amintește că ar fi bine să ne gândim la o abordare personalizată.

”Când începe să crească transmiterea comunitară trebuie să am aceste acțiuni la nivel micro, o abordare personalizată dacă vreți… Sper ca până la acel moment să avem niște teste de anticorpi prin care să știm care e gradul de corelație, adică valoarea anticorpilor cu protecția și atunci să știu, mai merită, mai îmi fac o doză de vaccin, nu îmi mai fac o doză de vaccin, ce tip de vaccin îmi fac, mă testez dacă vreau să vizitez părinții, bunicii. Deci, vorbim mai mult de o abordare personalizată, de niște recomandări general valabile cum ar fi purtarea măștii în perioadele de transmitere intensă a virusului care ne va proteja nu doar pentru SARS Co-V2, ci și pentru gripă”, apreciază Valeriu Gheorghiță.

Marți, 1 februarie, s-a înregistrat un nou record zilnic de infectări – 40.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. Oficialii au mai anunțat și 97 decese, dintre care două decese anterioare, în bilanțul COVID zilnic.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Adauga un comentariu