National

România se împrumută cu incă 145 de miliarde de lei de pe piețele internaționale

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România se împrumută cu incă 145 de miliarde de lei de pe piețele internaționale
Ministerul de Finanțe anunță că România se va împrumuta cu 145 de miliarde de lei

Ministerul Finanțelor a anunțat faptul că România se va împrumuta cu 145 de miliarde de lei de pe piețele internaționale. Așadar, ministerul a făcut două emisiuni de obligațiuni externe în dolari care au maturitățile de 5 și respectiv 10 ani.

România s-a împrumutat masiv în ultimii ani, în special în Guvernarea lui Cîțu și de la începutul pandemiei de COVID-19. BNR preciza la acel moment faptul că țara accesează resurse financiare la dobânzi record.

România împrumuta 145 de miliarde de lei de pe piețele internaționale

Conform datelor existente, Ministerul de Finanțe dorește să se împrumute cu suma de 145 de miliarde de lei de pe piețele internaționale. În acest sens au fost emise două obligaţiuni externe în dolari care au o durată de maturitate de 5 respectiv 10 ani. Intermediarii emisiunilor de bonduri sunt Citi, Erste, HSBC, ING, JP Morgan şi Societe Generale.

Suma de bani cu care se împrumuta România în 2022 este necesară pentru a finanța deficitul bugetar dar și pentru refinanțarea unor datorii anterioare. Deficitul bugetar este previzionat la 5,84% din PIB şi volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de cca 68,4 mld. Lei.

Ministerul de Finanțe mai estimează faptul că 30% din sumele împrumutate vor veni din surse interne, iar restul de 70% vor veni din surse externe.

Guvernul Cîțu s-a împrumutat cu sume extrem de mari în ultima perioadă

Fostul Guvern, cel condus de Florin Cîțu s-a făcut remarcat prin sumele colosare cu care se împrumuta de pe piețele interne și cele externe. Vorbim despre în vara anului 2021, mai exact în iulie 2021, Guvernul s-a împrumutat cu peste 5 miliarde de lei. La acea dată au fost emise mai multe obligațiuni.

Într-un raport întocmit de BNR, la acea dată, se scotea în evidență faptul că Guvernul PNL se împrumuta la dozânzi record. Nici măcar cei din PSD nu se împrumutau la o dobândă de acest fel.

Situaţia sublinia faptul că investitorii nu au încredere în Guvernul PNL de la acea vreme şi tocmai din această cauză Ministerul Finanțelor a împrumutat atunci 600 de milioane de lei de la bănci cu o maturitate reziduală la 108 luni cu un randament mediu de 4,93% pe an. La acea dată, Mugur Isărescu spunea că inflația este una mare și că acest lucru va duce automat la scumpiri în masă.

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă (n.red. 2021) vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor (n.red 2022) datorită faptului că dispare şi efectul de bază din în ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, spunea la acea dată Mugur Isărescu.

 

Judecata soților Ceaușescu

 

Adauga un comentariu