Actualitate

BNR confirmă faptul că Guvernul se împrumută la dobânzi record. Nici măcar PSD nu se împrumuta așa

Publicat: 01 nov. 2021
Siglă BNR
Plăţile scadente în luna iunie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 95 milioane euro

Situaţie dificilă pe plan economic pentru România. Într-un raport întocmit de BNR se scoate în evidență faptul că Guvernul PNL se împrumuta la dozânzi record. Nici măcar cei din PSD nu se împrumutau la o dobândă de acest fel.

Situaţia sublinează faptul că investitorii nu au încredere în Guvernul PNL şi tocmai din această cauză Ministerul Finanțelor a împrumutat luni 600 de milioane de lei de la bănci cu o maturitate reziduală la 108 luni cu un randament mediu de 4,93% pe an.

Guvernul PNL se împrumuta la dobânzi record, afirmă BNR

Împrumuturile de luni au constat în alocarea a 600 de milioane de lei cu un randament mediu de 4,93% pe an. Așadar, acest lucru se traduce prin faptul că Guvernul PNL nu este văzut cu încredere de investitori. BNR mai reliefează faptul că băncile au subscris peste 800 de milioane de lei.

Pe de altă parte, marți mai este programată o licitație suplimentară prin care statul mai dorește atragerea a 90 de milioane de lei tot la randamentul menţionat anterior.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 600 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de cinci miliarde de lei, este cu 630 milioane de lei sub cea de 5,63 miliarde lei programată pentru octombrie 2021, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Florin Cîțu se laudă cu creșterea economică

La polul opus se află premierul demis, Florin Cîțu, care a declarat și se laudă mereu cu creșterea economică. Vorbim despre faptul că acesta a stârnit mai multe reacții negative la ultimă declarație:

Economia României are, datorită activității bune a Guvernului pe care îl conduc, cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani. Rata șomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. INS a anunțat că rata șomajului în luna mai a ajuns la 5.5% și la cel mai mic număr de persoane în șomaj din martie 2020. Economia României are, datorită activității bune a Guvernului pe care îl conduc, cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani. RomaniiTrebuieSaStie”, conchis premierul Florin Cîțu într-o intervenție pe data de 6 iulie 2021.

În schimb, Mugur Isărescu declara recent faptul că inflația este una mare și va duce automat la o scumpire fără precedent a tuturor produselor alimentare.

 

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din în ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

 
Adauga un comentariu