Prima pagină » Actualitate » România se împrumută din nou, la cele mai mari dobânzi din regiune! Povara datoriilor cade tot pe umerii cetățenilor

România se împrumută din nou, la cele mai mari dobânzi din regiune! Povara datoriilor cade tot pe umerii cetățenilor

13 mai 2025, 11:35, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

România continuă să se împrumute masiv, iar prețul acestor împrumuturi este mai mare ca niciodată. Statul tocmai a mai luat bani din piața internă la o dobândă uriașă – 8,45% pe an –, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. În loc să strângă cureaua sau să aducă fonduri prin reforme și investiții, guvernanții aleg mereu cea mai ușoară, dar cea mai periculoasă cale: datoria.

România se împrumută la cele mai mari dobânzi din regiune. Politicienii nu plătesc nimic, românii duc tot greul

România a împrumutat recent 540 de milioane de lei de la bănci, iar cererea din piață a fost mare, semn că sunt destui care profită de aceste dobânzi uriașe. Problema este că acești bani nu vin gratuit. Ei se întorc cu dobândă, iar nota de plată ajunge, inevitabil, tot la populație: taxe mai mari, scumpiri, servicii slabe și o calitate a vieții tot mai redusă.

Ceea ce este cu adevărat grav e că România plătește cele mai mari dobânzi din toată regiunea. În Ungaria, statul se împrumută la 6,9%, în Polonia la 5,4%, iar în Cehia chiar mai jos, la 4,1%. La noi, aproape 8,5% – semn clar că România este văzută de piețele internaționale ca o țară instabilă, riscantă și fără o direcție clară, potrivit profit.ro.

Și mai îngrijorător este faptul că „curba randamentelor” s-a inversat. Sună tehnic, dar înseamnă ceva simplu: dobânzile pe termen scurt sunt mai mari decât cele pe termen lung. De obicei, e invers, pentru că un împrumut pe termen lung presupune mai mult risc. Dar acum, investitorii cred că pericolul e mai mare pe termen scurt. Asta spune totul despre lipsa de încredere în ce urmează să se întâmple în România.

Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în 2022, în plină explozie a inflației. Atunci, toate economiile treceau prin momente dificile. Acum însă, contextul internațional e mai stabil, dar România rămâne într-un haos intern generat de instabilitatea politică, de guverne care vin și pleacă, și de promisiuni electorale fără acoperire.

România riscă să piardă ratingul financiar. Consecințele? Împrumuturi și mai scumpe, pentru și mai multă datorie

Analiștii economici trag semnale de alarmă. Cei de la Erste spun clar că randamentele obligațiunilor României au crescut brusc, în doar câteva zile, din cauza crizei politice. Agenția S&P avertizează că România riscă să-și piardă ratingul „investment grade”, ceea ce ar însemna automat împrumuturi și mai scumpe, pentru o țară și așa îndatorată până în gât.

Guvernele se schimbă, dar obiceiul prost de a trăi din datorii rămâne. Nimeni nu taie din cheltuielile neproductive, nimeni nu are un plan pe termen lung. Toți se gândesc doar la următoarele alegeri și la cum să dea bine la televizor. Între timp, românii plătesc. Cu facturi mai mari, cu credite mai grele, cu spitale subfinanțate, cu școli care se prăbușesc, cu drumuri care nu se mai termină.

Situația în care ne aflăm este un cerc vicios. România se împrumută pentru a acoperi cheltuielile curente, nu pentru a construi ceva durabil. Nu investim în infrastructură, în educație sau în sănătate. Nu atragem suficient fonduri europene. Dar continuăm să luăm bani de la bănci, la dobânzi care ne vor sufoca în câțiva ani.

De fiecare dată ni se spune că „nu avem de ales”, că „așa funcționează economia”. Dar adevărul este că avem de ales – doar că cei de la putere aleg mereu ce e mai ușor pentru ei și mai greu pentru noi. Ei nu plătesc ratele, ei nu se tem de ziua de mâine, ei nu trăiesc cu salariul minim sau cu pensia sub pragul decenței.

Astfel, România trăiește pe datorie, iar politicienii refuză să vadă pericolul. Investitorii trag semnale de alarmă, dobânzile sunt tot mai mari, iar populația suportă toate costurile. Fără reforme reale, fără o viziune clară și fără responsabilitate, vom rămâne blocați într-un sistem care ne condamnă la stagnare și dependență. Iar cei care ne conduc par mai preocupați de alegeri decât de viitorul acestei țări.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
Imagini de la operațiunea secretă făcută de Mossad în Iran. Cum au reușit agenții israelieni să-i atace pe iranieni chiar de pe teritoriul lor
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Este locul 11A cel mai sigur într-un avion? Experții în aviație spun că nu e chiar așa
observatornews.ro
Cât costă un kilogram de cireşe româneşti, la târgul din Bucureşti. Pofta a învins preţurile
Playsport.ro
Codul Rutier a fost modificat, iar una dintre marile schimbări nemulțumește. „Complică și mai mult situațiile deja...
Evz.ro
Veste bună pentru șoferii din București. S-a intrat pe ultima sută de metri
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Actul fără de care nu ai voie să îți zugrăvești balconul. Puțini știu că pot primi amendă pentru renovarea făcută
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Statul a luat din cardurile românilor 870 de milioane în trei zile. Suma maximă retrasă de la fiecare, 5.000 de lei
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Telenovela Duduianu continuă. Ciprian Pian a făcut pușcărie din cauza fostei concubine. El, din răzbunare, a închis-o într-un portbagaj
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iunie 2025
14 iunie 2025