Prima pagină » International » România și alte cinci țări înfiinţează o alianță pentru transfer de gaz azer în Europa
România și alte cinci țări înfiinţează o alianță pentru transfer de gaz azer în Europa

România și alte cinci țări înfiinţează o alianță pentru transfer de gaz azer în Europa

13 apr. 2023, 16:10,
în International

La sfârşitul lunii (25-26 aprilie), la Sofia, este de aşteptat să fie semnat un acord de amploare între mai multe ţări, printre care Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, privind extinderea infrastructurii de gaze, a informat Agenţia bulgară BTA. Acest lucru va face posibilă livrarea de gaze din Azerbaidjan prin Bulgaria către Europa Centrală, după cum a anunțat ministrul interimar al energiei de la Sofia, Rosen Hristov, în timpul vizitei sale la terminalul turc Marmara Ereglisi LNG, unde a fost primit primul transport de gaze naturale lichefiate, conform acordului dintre Bulgargaz EAD și compania turcă Botas, potrivit 24CHASA, scrie Rador.

Potrivit ministrului Hristov, acordul, care va fi semnat la Sofia, va permite Bulgariei să livreze din nou gaz lichefiat din surse americane și europene către Europa Centrală. „Acest acord este de importanță europeană. Desigur, în paralel cu acesta, ne continuăm cooperarea cu partea turcă, conform acordului pe care îl avem”, a spus el.

Alianță pentru transfer de gaz azer în Europa

BTA amintește că acordul dintre Botas și Bulgargaz a fost semnat la Sofia, la 3 ianuarie 2023, și este valabil 13 ani. Prin acesta, furnizorul public bulgar a obținut acces la cinci terminale pentru gaze naturale lichefiate și rețeaua de transport a gazelor din Turcia. Este planificat ca 1,5 miliarde de metri cubi de gaz să fie transferați pe an.

Petrolierul care a sosit acum în Turcia are o încărcătură de 50 de milioane de metri cubi.

„Acest acord este extrem de important pentru Bulgaria. De fapt, astăzi începe implementarea practică a înţelegerii la care s-a ajuns între președinții Bulgariei și Turciei în decembrie anul trecut. Literalmente, câteva săptămâni mai târziu (la 3 ianuarie) am semnat acordul și acum întâmpinăm primul petrolier pe care îl descarcăm. Pentru a realiza securitatea energetică și diversificarea aprovizionării, este foarte important să avem atât surse diferite de aprovizionare, cât și infrastructură diferită, adică rute diferite de furnizare a acestui gaz. Prin acest acord cu Botas, mai adăugăm de fapt o rută de livrare a gazelor pe care noi o negociem. Nava pe care o primim astăzi este contractată de Bulgargaz cu compania americană Cheniere. Ceea ce este convenit cu partea turcă este utilizarea infrastructurii de descărcare, regazificare, depozitarea și livrarea cantităților către Bulgaria”, a adăugat ministrul energiei.

El a subliniat că acest lucru demontează atacul politic de anul trecut că acest contract „era pentru livrări ascunse de gaz rusesc”.

„După cum vedeți, gazul vine din SUA. Ne așteptăm să putem livra peste zece petroliere pe an prin acest acord. Este foarte important să precizăm că în cadrul acestui acord nu avem o înţelegere de utilizare a unui singur terminal, ci toate terminalele turcești. Sarcina noastră este ca atunci când ne cumpărăm petrolierul, să-l plasăm în apele turcești. Apoi Botas preia și îl descarcă acolo unde este cel mai convenabil și mai eficient. Acest lucru ne oferă o flexibilitate deosebit de mare de livrare. Este benefic și pentru colegii turci, că în acest fel îşi optimizează şi ei infrastructura. Multe ţări au încercat să ajungă la un astfel de acord cu Turcia, însă niciuna, în afară de Bulgaria, nu a reuşit. Noi am reusit să găsim o formulă câştigatoare, astfel încât şi partea turcă să aibă beneficii dintr-un astfel de acord. Dau ca exemplu terminalul din Grecia, unde avem titlu de proprietate. Dacă există probleme tehnice acolo, livrările noastre sunt blocate. Multe terminale pe care Turcia le are la dispoziție practic elimină această problemă”, a mai spus Rosen Hristov.

Înainte de a vizita terminalul, ministrul bulgar al energiei s-a întâlnit cu conducerea companiei turcești Botas și a Marmara Ereglisi LNG. Alături de Rosen Hristov, a sosit în Turcia şi Deniţa Zlateva, directorul executiv al Bulgargaz EAD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024