Prima pagină » National » România, sub presiunea Comisiei Europene: Procedură de infringement din cauza plasticului de unică folosință
România, sub presiunea Comisiei Europene: Procedură de infringement din cauza plasticului de unică folosință

România, sub presiunea Comisiei Europene: Procedură de infringement din cauza plasticului de unică folosință

13 feb. 2025, 16:20,
Redacția BZI în National

Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României, acuzând autoritățile de transpunerea incompletă și incorectă a Directivei europene privind materialele plastice de unică folosință.

Acest pas reprezintă o reacție fermă la modul în care legislația națională gestionează problema poluării cu plastic, considerată o prioritate în cadrul Strategiei UE pentru materiale plastice și al Planului de acțiune pentru economia circulară.

Ce reproșează Comisia Europeană

Într-o scrisoare oficială de punere în întârziere, Comisia a evidențiat mai multe deficiențe în legislația românească, subliniind riscurile majore pentru mediu și sănătatea publică.

Printre principalele critici se numără:

Derogări extinse pentru produse din plastic de unică folosință: România permite comercializarea unor produse precum agitatoarele pentru băuturi sau bețele din plastic utilizate în scopuri medicale, contrar interdicțiilor impuse de directivă.

Lipsa măsurilor de responsabilizare a producătorilor: Legea românească nu prevede ca producătorii să suporte toate costurile asociate cu gestionarea deșeurilor din plastic, așa cum cere directiva.

Absența stimulentelor pentru alternative sustenabile: Nu există reglementări care să încurajeze trecerea la soluții mai prietenoase cu mediul, cum ar fi ambalajele biodegradabile sau reutilizabile.

Aceste lacune legislative riscă să compromită implementarea principiilor sustenabilității și să întârzie tranziția către o economie circulară.

De ce este importantă această directivă

Directiva privind materialele plastice de unică folosință reprezintă un pilon central al eforturilor UE de reducere a poluării marine și de combatere a impactului negativ al plasticului asupra mediului și sănătății umane.

Aceasta urmărește:

  • Limitarea utilizării produselor din plastic de unică folosință;
  • Creșterea reciclării și utilizarea alternativelor sustenabile;
  • Reducerea poluării cu plastic, care reprezintă 85% din deșeurile marine.

Aplicarea completă a directivei este esențială pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în materie de sustenabilitate și economie circulară.

România are acum două luni pentru a răspunde scrisorii Comisiei și pentru a corecta deficiențele semnalate. În cazul unui răspuns nesatisfăcător, Comisia poate emite un aviz motivat, următorul pas în cadrul procedurii de infringement. Dacă situația nu este remediată nici după această etapă, cazul ar putea ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, ceea ce ar putea atrage sancțiuni financiare pentru România.

Implicațiile pentru România

Această situație subliniază încă o dată dificultățile României în a se alinia standardelor europene, mai ales în domeniul protecției mediului.

Într-un context în care tranziția către sustenabilitate este crucială, întârzierea în implementarea directivei afectează nu doar relația cu Uniunea Europeană, ci și sănătatea mediului înconjurător și a cetățenilor.

Comisia Europeană consideră că aplicarea completă și corectă a directivei este vitală pentru un viitor sustenabil. Rămâne de văzut dacă autoritățile române vor reuși să adreseze aceste deficiențe sau dacă vor continua să ignore presiunile venite din partea executivului european.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Casa-baterie, locuinţa care îşi folosește propria greutate pentru a genera electricitate. Beneficiile se văd în facturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Culisele dosarului de trădare de patrie. DIICOT, date de ultima oră
SportpeSurse
Aflat la mormântul tatălui său, viața lui și istoria României s-au schimbat cu patru cuvinte
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 martie 2025
19 martie 2025