Prima pagină » Razboi în Ucraina » România trebuie să recunoască că trimite armament Ucrainei, susţine Rusia

România trebuie să recunoască că trimite armament Ucrainei, susţine Rusia

02 sept. 2022, 10:54, 2 ,
în Razboi în Ucraina

Rusia susţine că este absolut necesar că România să recunoască că trimite armamanet Ucrainei şi să nu se mai ascundă după o serie de generalităţi.

Anunţul a fost făcut de Ministerul rus de Externe, prin intermediul MAriei Zaharova într-o conferinţă de presă.

Rusia cere României să recunoască că trimite armament în Ucraina

Miercuri, 31 august 2022, Maria Zaharova a invitat Bucureştiul să recunoască în mod public că trimite armament Ucrainei şi de asemenea să nu se mai ascundă după minciuni precum „asistenta umanitară”.

„Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin ‘umanitar’ pentru Ucraina”, a declarat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova.

Oficialul rus a ţinut să adăuge că o agenţie de presă română, al cărei nume nu l-a dezvăluit, a dat cărţile pe fată în ceea ce priveşte adevăratul sprijin.

Conform acesteia, o „agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare”.

Mai mult decât atât, Zaharova afirma că întreaga poveste a apărut explicit în mass-media.

„Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice ‘directe'”, a afirmat Zaharova.

România a demarat o serie de verificări, în urma scandalului cu obuzele Romarm

Vă aducem aminte că în spaţiul public, mai precis pe reţelele de socializare, a apărut o înregistrat video în care erau ilustraţi mai mulţi soldaţi ucraineni. Aceştia ar fi primit obuze fabricate în România, de Romars în anul 2022.

În acest context, ministrul Economiei, în subordinea căruia se află Romarm, a anunţat o serie de verificări. Imaginile care ar arăta muniție produsă în România şi ajunsă în dotarea armatei ucrainene au apărut pe un cont ucrainean de Twitter specializat pe armament.

Este un filmuleț de câteva secunde, făcut într-un obuzier autopropulsat de tip sovietic. Muniția în schimb ar fi românească. obuze produse la Romarm, spun cei care au publicat clipul. Din păcate, nu se vede complet seria obuzului şi prescurtarea RO.

România neagă vehement că ar fi trimis muniţie în Ucraina. Vă aducem aminte că de la debutul războiului, preşedintele, premierul şi mai mulţi miniştri au ţinut informaţiile despre posibilele transporturi de muniţie sau arme dinspre statul roman către Ucraina, în secret.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a spus recent că ne aflăm în război şi nu este bine să dai adversarului informaţii vitale, iar această strategie a fost adoptată de toţi oficialii români.

Până în momentul de faţă, în mod oficial România a trimis în Ucraina doar căști de protecţie şi veste antiglonţ.

Iar Institutul Kiel din Germania, într-o analiză, spune că statul român a sprijinit Ucraina cu 9,6 milioane de euro în ajutor umanitar și militar. Astfel, în acest context, Rusia cere României să recunoască că trimite armament Ucrainei.

Comentarii
  • Si daca Romania nu recunoaste, ce se intampla?

  • Sa recunoasca si rusii ca au pornit razboi de nenorociti ce sunt si sa-si asume atrocitatile. Au dezradacinat un popor si l-au spulberat pe veci in toata lumea. Auzi la ei ce tupeu, mai indraznesc sa ia la intrebari pe altii! Dar daca s-ar fi apucat si ucrainenii sa-i trazneasca la ei acasa, sa-i tina ” ocupati” cu bombardamente, sa le faca exact ce fac ei acum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024