National

România trimite ajutor de urgență, gratuit, în Republica Moldova: sute de tone de benzină, motorină şi păcură

Publicat: 25 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România trimite ajutor de urgență gratuit în Republica Moldova sute de tone de benzină motorină şi păcură
România acordă un ajutor de urgenţă Republicii Moldova

În ședința de Guvern de astăzi, 25 mai 2022, a fost aprobată, printre altele, Hotărârea de Guvern cu privirea la acordarea, din partea României, a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, în vederea asigurării unei bune funcționări a sistemului energetic.

Astfel, Guvernul a aprobat astăzi scoaterea din rezerva de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova. Ajutorul constă în circa 130.000 kg de motorină, 113.000 kg benzină și 5 milioane de kg de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane lei, inclusiv transportul. Ajutorul are scopul creșterii securității energetice a Republicii Moldova și vine ca urmare a solicitării adresate de țara vecină, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Alte hotărâri adoptate astăzi

În cadrul aceleaşi şedinţe a fost adoptată şi hotărârea privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, Instituţiei Prefectului din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui şi Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General pentru Imigrări- Direcţia Azil şi Integrare, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului din Ucraina

Prin acest act normativ, au fost scoase din rezervele de stat produse constând în construcții ușoare din elemente modulare, paturi, saltele, perne și cearșafuri pat, pături și saci de dormit. Valoarea totală a acestora se ridică la 1,540 milioane lei, exclusiv TVA.

Aceste ajutoare vor fi acordate cu titlu gratuit Instituției Prefectului din județele Botoșani, Suceava, Vaslui și Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General pentru Imigrări- Direcţia Azil şi Integrare, pentru protecția populației refugiate din Ucraina.

Sfârșitul reducerilor false din magazine

Tot astăzi, Guvernul a aprobat modificarea unei hotărâri din anul 2000, cu privire la modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că actul normativ care a fost aprobat astăzi vine în completarea măsurilor care au fost adoptate deja, pentru ca ministerul să se asigure că toți consumatorii sunt protejați.

„Trebuie să plătim prețul corect pentru produsele cumpărate și să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înșelătoare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Adauga un comentariu