Prima pagină » Actualitate » România urcă pe valul creșterii economice. Premierul Ciucă, despre prognoza Băncii Mondiale
România urcă pe valul creșterii economice. Premierul Ciucă, despre prognoza Băncii Mondiale

România urcă pe valul creșterii economice. Premierul Ciucă, despre prognoza Băncii Mondiale

18 iul. 2022, 19:16, 1 ,
în Actualitate

Cel mai recent raport al Băncii Mondiale arată că reformele susţinute de investiţii în infrastructura verde şi cea digitală precum şi în capitalul uman pot majora creşterea economică potenţială a României, în perioada 2022-2030, la o medie de 5,2%.

Potrivit acestui raport, pe termen lung, investiţiile mari însoţite de reforme precum: îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii, integrarea forţei de muncă migratoare, eficientizarea instituţiilor şi îmbunătăţirea rezultatelor din educaţie ar permite Poloniei şi Romaniei ca până la finele acestui deceniu (2022-2030) să înregistreze o creştere economică potenţială mai mare decât în deceniul precedent.

Reformele ar putea duce contracara rezultatul negativ al pandemiei și războiului

Aceste reforme ar duce creşterea economică potenţială, în perioada 2022-2030, la 4,6% în Bulgaria, 3,5% în Croaţia, 4% în Polonia şi 5,2% în România. Derularea acestor reforme ambiţioase ar pune aceste state membre pe calea spre o convergenţă solidă cu venitul mediu per capita din UE şi ar contracara impactul negativ rezultat de pe urma pandemiei şi războiului din Ucraina.

Raportul Economic Periodic (EU Regular Economic Report) publicat luni de Banca Mondială arată că după o contracţie de 5,9% în 2020, economia regiunii EU27 şi-a revenit în 2021, când a înregistrat un avans de 5,3%, aceasta fiind cea mai puternică redresare economică a regiunii până în prezent. Însă, cele două şocuri consecutive recente riscă să încetinească redresarea ţărilor din UE. Reforme cheie sunt necesare pentru o creştere inclusivă şi sustenabilă în aceste vremuri pline de provocări.

Premierul Nicolae Ciucă, despre prognoza de creștere economică a Băncii Mondiale

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că „prognoza de creştere economică a Băncii Mondiale la o medie anuală de 5,2% pentru perioada 2022 – 2030 confirmă trendul pozitiv al economiei româneşti şi potenţialul de dezvoltare pe termen lung”.

„Prognoza de creştere economică a Băncii Mondiale la o medie anuală de 5,2% pentru perioada 2022 – 2030 confirmă trendul pozitiv al economiei româneşti şi potenţialul de dezvoltare pe termen lung.

Sunt caracteristicile unei economii sănătoase, ale unui progres bazat pe investiţii, ancorat în proiecte de reformă şi în obiective de perspectivă precum consolidarea statutului de membru al UE, al NATO şi aderarea la Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică.

Guvernul României şi-a asumat demararea unor reforme ambiţioase, cu rezultate cuantificabile pe termen mediu şi lung.

Reformele începute prin implementarea proiectului ”România Educată”, extinderea digitalizării, pregătirea tranziţiei la economia verde, consolidarea fiscală sunt aşteptate de cetăţeni şi reprezintă argumente solide pentru a atrage noi proiecte de investiţii cu capital naţional şi străin. Împreună cu finanţările de peste 90 de miliarde de euro în următorii ani din fonduri europene, România va continua perspectivele de dezvoltare şi de recuperare a decalajelor faţă de statele europene”, a afirmat premierul, conform unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Şeful Executivului a adăugat că „măsurile luate deja în primele luni de guvernare primesc validări de etapă atât din partea instituţiilor naţionale – datele Institutului Naţional de Statistică indică o creştere economică de 5,2% în primul trimestru al acestui an – , cât şi din partea Comisiei Europene, care a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru acest an la 3,9%”.

„Datele specialiştilor sunt o dovadă a încrederii în economia românească, precum şi a faptului că ne aflăm pe drumul corect în ceea ce priveşte politicile Guvernului de modernizare, dezvoltare şi îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor”, a conchis Ciucă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`