Prima pagină » Actualitate » România, utilizată la tranzitul de arme pentru Ucraina din țări terțe, spune ambasadorul Rusiei la București
România, utilizată la tranzitul de arme pentru Ucraina din țări terțe, spune ambasadorul Rusiei la București

România, utilizată la tranzitul de arme pentru Ucraina din țări terțe, spune ambasadorul Rusiei la București

05 iul. 2023, 19:21, 4 ,
în Actualitate

Teritoriul României este utilizat activ pentru tranzitul de arme pentru Ucraina din țări terțe, a declarat ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, într-un interviu pentru ziarul „Izvestia”, publicat miercuri, notează Rador.

„Autoritățile oficiale române evită cu grijă menţionarea acordării oricărei asistențe militare Ucrainei. În același timp, teritoriul țării este utilizat activ pentru tranzitul armelor din țări terțe, care deseori poate fi observat literalmente cu ochiul liber. În nord-vestul României, compania germană Rheinmetall creează deja o întreprindere de reparații pentru repunerea în funcţiune a tehnicii grele ucrainene avariate în luptă”,  a spus el.

Posibila instruire a piloților ucraineni pe F-16 în România „stârneşte îndoială”

Ambasadorul a mai subliniat că posibila instruire a piloților ucraineni pe avioane de vânătoare F-16 în România „stârneşte îndoială”, întrucât Bucureștiul a achiziționat recent aceste aeronave din Portugalia și Norvegia și „este puţin probabil să aibă potențialul necesar”

Menţionăm că, la sfârșitul lunii iunie, ziarul „Politico” a anunţat că țările occidentale analizează posibilitatea pregătirii piloților ucraineni de a pilota avioane de luptă F-16 în România.

Rușii amenință România și spun că vor arunca în aer podul Galați-Giurgiulești. Ce spune Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, la Interviurile Digi24.ro, că amenințarea rușilor de a arunca în aer podul Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Moldova face parte „dintr-un arsenal de presiune psihologică”.

„Nu vedem resurse militare ale Federației Ruse care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova. Asta nu înseamnă că nu sunt tentați și nu folosesc un arsenal de război hibrid, instigare la insubordonare socială și modul în care încurajează, în mod explicit, proteste împotriva Republicii Moldova, atacuri cibernetice. De multe ori însă este vorba despre o presiune psihologică. Astfel de declarații despre podul de la Giurgiulești, care leagă și România, fac parte dintr-un arsenal de presiune posihologică, de comunicare, și el face parte din războiul hibrid”, a mai explicat Mircea Geoană.

El a mai adăugat că „din punctul de vedere al intereselor românești, România este perfect protejată”.

„Luăm toate măsurile și lucrăm împreună cu Republica Moldova, pentru a le sigura acel minim de capabilități militare și de apărare antirachetă, de protecție cibernetică, care să-i facă mai robuști și mai rezilienți în fața unor astfel de atacuri. Este vorba de atacuri hibride și de un război informațional și psihologic, declanșat împotriva opiniei publice din Republica Moldova”, a mai spus el.

Mircea Geoană: „La NATO există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova”

Mircea Geoană a mai adăugat că la NATO „există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova”.

„Pot confirma că voi prezida o întâlnire la care vor participa miniștrii de Externe, printre care și Nicu Popescu. La NATO există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova. Cum spunea și Maia Sandu, a fi o țară neutră nu înseamnă că trebuie să fii slab. De aceea, nu putem vorbi de garanții de securitate, dar inclusiv parcursul european al Moldovei implică și o evoluție a relației în sfera de securitate cu UE, cu NATO. Republica Moldova este unul dintre puținii parteneri ai UE și NATO, este în acest moment în fața unui război hibrid total, pe care Rusia îl declanșează și avem tot interesul să îi ajutăm pe liderii de la Chișinău”, a mai declarat Geoană.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`