Premierul României a anunțat în cadrul unui interviu, în presa străină, că ţara noastră va ataca Austria la Curtea de justiție a Uniunii Europene şi va cere despăgubiri pentru votul său negativ la inițiativa României de a intra în spaţiul Schengen.
Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen, dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
Marcel Ciolacu: România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE şi va cere despăgubiri
Permierul a precizat că daunele produse României se ridică la cel puţin două procente din PIB.
Premierul Ciolacu a făcut referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.
”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu, potrivit derstandard.at.
Inițiativa europeană Sky Shield a început cu Germania în august 2022 și include 17 țări. Scopul acesteia este de a coordona mai bine și, dacă este necesar, de a pune în comun proiectele de achiziții de apărare aeriană terestră. Țările implicate în prezent sunt: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.
Eugen Tomac, despre decizia Austriei
Europarlamentarul Eugen Tomac susține faptul că Executivul poate merge mâine, 16 septembrie 2023, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a se abuzul de drept al Austriei și încălcarea Tratatului Uniunii Europene și a Tratatului de Funcționare a UE privind accesul României în spațiul Schengen.
„Spun de aproape un an că singura cale scurtă pe care o avem la dispoziție pentru a intra în Schengen cât mai curând este un proces la CJUE.
De aceea, am deschis o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene(CJUE) în data de 6 februarie împotriva Consiliului Uniunii Europene pentru a constata abuzul de drept al Austriei și încălcarea Tratatului Uniunii Europene și a Tratatului de Funcționare a UE privind accesul României în spațiul Schengen.
Mă bucur că, după ce Comisia Europeană a transmis CJUE că susține demersul pe care l-am inițiat împotriva Austriei, Guvernul României ia în calcul să se alăture acestui proces.
Îi recomand premierului Ciolacu să nu mai aștepte până la Consiliul JAI din decembrie, deoarece sigur nu se va schimba nimic până atunci.
Singura cale prin care Guvernul României se poate adresa CJUE este prin procesul pe care l-am deschis conform prevederilor TFUE articolul 263, care spune clar că legalitatea oricărui act al Consiliului UE poate fi contestată în termen de două luni. Acesta a fost motivul pentru care am deschis procesul în ultima zi când putea fi formulată această acțiune.
Austria trebuie să plătească pentru acest abuz, deoarece România pierde anual peste zece miliarde de euro, iar românii sunt ținuți în afara frontierelor UE fără nicio justificare”, a transmis Eugen Tomac, președintele PMP România și europarlamentar.
Scoateti-i afara din tara, ca oricum sunt niste lipitori.
OMV, Schweighofer, Raiffeisen, und die anderen österreichischen Unternehmen – alles rausgeschmissen.