National

România va avea o scădere economică de 6%. Comisia Europeană oferă o prognoză sumbră

Publicat: 07 iul. 2020
România va avea o scădere economică de 6%
România va avea o scădere economică de 6%

România va avea o scădere economică de 6% arata cel mai nou raport întocmit de Comisia Europeană. Organul european oferă o prognoză sumbră pentru România, chiar dacă ministrul Finanţelor, Florin Cîțu se arata optimist în privinţa cu revenirea economică a ţării.

România va avea o scădere economică de 6%

Conform raportului Comisiei Europene, România se va confrunta cu o criză economică mare. Statistica întocmită de oficial arata ca ţara noastră va avea o contracţie de 6% a PIB-ului în 2020, dar va înregistra o creştere de 4% în 2021. Prognoza este făcută în contextul în care ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, se arata foarte optimist în legătură cu revenirea economică a ţării. Acesta susţinea, într-o declaraţie făcută săptămâna trecută faptul că România va avea doar 2-3% contracţie economică din PIB în acest an

”În acest moment şi lucrurile arată ok. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat, să avem primul trimestru de creştere economică, deci 2,4% din PIB, ceea ce a fost, după Irlanda, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. PIB-ul la 6 luni, avem trimestrul 2 care este afectat negativ, şi aici vom avea o contracţie a economiei într-un scenariu care merge pentru final de an spre minus 2,2% din PIB pentru tot anul.” susţinea Florin Cîțu.

Economia Uniunii Europene va avea de suferit în 2020, dar îşi va reveni treptat în 2021

Conform aceleaşi statistici, Economie din Uniunea Europeană se va confrunta cu o recesiune profundă. În contextul pandemiei de coronavirus, economia europeană se va contracta cu 8,3% în 2020 şi va creşte în 2021 cu circa 5.8%. Totuşi se observă o diferenţă dintre prognoza actuală şi cea precedentă. Dacă în perioada precedentă, de primăvară, Comisia Europeană explica faptul că economia se va contracta cu 7,4%, în această prognoza, aceeaşi instituţie arata de o diferenţă de aproape 1%.

„Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național. Din cauza faptului că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât s-a estimat în previziunile noastre din primăvară, impactul asupra activității economice în 2020 va fi mai semnificativ decât s-a anticipat. Potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, România va înregistra o contracție de 6% din PIB în 2020 și o creștere de 4% în 2021”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Italia va avea cea mai mare contracţie economică (-11,2% din PIB), urmată de Spania, Croația și Franța, în timp ce Polonia (-4,6%), Danemarca (-5,2%), Suedia (-5,3%) și România (-6% din PIB) au printre cele mai mici scăderi prognozate.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie: Previziunile în discuție indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii

Conform lui Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, preveziunile economie în toată Europa sunt sumbre. Cifrele arată dezastrul provocat de aceasta pandemie de coronavirus.

„Coronavirusul a secerat viața a mai mult de jumătate de milion de oameni pe mapamond, o cifră care crește pe zi ce trece – în unele părți ale lumii într-un ritm alarmant. Previziunile în discuție indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii. Răspunsul politic pe teritoriul întregii Europe a contribuit la atenuarea șocului pentru cetățenii noștri, însă această situație continuă să creeze tot mai multe divergențe, inegalități și o insecuritate crescândă. Iată de ce este atât de important să ajungem la un acord rapid cu privire la planul de redresare propus de Comisie – pentru a le insufla economiilor noastre mai multă încredere și a le asigura o finanțare suplimentară în acest moment critic”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, potrivit comunicatului.

Adauga un comentariu