Premierul Nicolae Ciucă anunță că joi va fi depus la sediul OCDE de la Paris Memorandumul inițial pentru aderarea României la această organizație.
„Doresc să precizez și totodată să mulțumesc tuturor ministerelor și instituțiilor implicate pentru modul în care au înțeles să își îndeplinească sarcinile ce le-au revenit în întocmirea și realizarea memorandumului inițial pe care mâine, 15 dec, îl vom depune la sediul OCDE de la Paris”, anunță Nicolae Ciucă.
Șeful Executivul afirmă că memorandumul inițial este „un demers național” pe care l-a asumat încă de la începutul guvernării.
„Pe parcursul acestui an, în iunie am reușit să obținem aprobarea foii de parcurs. Iată că astăzi, până la sfârșitul anului, putem să anunțăm că mâine vom depune memorandumul inițial, document foarte important de care depinde coerența parcursului până la momentul derulării etapelor de clarificare și verificare pentru îndeplinirea standardelor OCDE, iar în final să putem să facem parte din rândul țărilor care asigură 90% din volumul total de investiții străine la nivel mondial”, încheie Ciucă.
România a mai încercat de trei ori să adere la OCDE, o dată în 2004, o dată în 2012 şi ultima dată în 2014. Organizația este formată din 38 de țări cu economii dezvoltate inclusiv SUA, Germania, Franța, Japonia, Danemarca, Elveția. Alături de România, au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.
Potrivit Ministerului de Externe de la București, principalele avantaje ale posibilei aderări a României la OCDE ar fi: recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine; o imaginea favorabilă faţă de marile economii ale lumii şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene; accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc.); accesul la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanta economică globală; asistenţă în materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea periodică de evaluări ale politicilor României în domenii specifice şi emiterea recomandărilor privind îmbunătăţirea acestora.