National

Românii ar putea primi vouchere pentru facturile la energie și pentru lemne de foc. Cum se va intra în posesia banilor

Publicat: 06 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Românii ar putea primi vouchere pentru facturile la energie și pentru lemne de foc. Din cauza scumpirilor, cei mai afectați sunt cei cu venituri mici, iar Guvernul vrea să vină în ajutorul lor.

Românii ar putea primi vouchere pentru facturile la energie și pentru lemne de foc

Conform surselor guvernamentale stiripesurse.ro, Coaliția de Guvernare a luat în calcul posibilitatea de a oferi aceste vouchere familiilor care au o situație economică precară.

Banii ar putea fi încărcați chiar pe cardurile sociale pe care se încarcă și sumele de 250 de lei, o dată la două luni.
Momentan, nu s-a stabilit care va fi venitul alocat acestor necesități și nici venitul maxim pe care trebuie să îl aibă o persoană, pentru ca aceasta să se încadreze în categoria persoanelor vulnerabile.
Mai mult decât atât, România dispune de suma de un miliard de euro pentru plata acestor sume, pentru un an.

„Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023.
Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență.
În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș.

Milioane de români beneficiază de aceste ajutoare

Ministrul a mai declarat faptul că, în momentul de față, aproximativ 2.414.000 de români beneficiază de aceste ajutoare economice

„Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție”, a mai spus ministrul.

Mai mult decât atât, Marcel Boloș a anunțat și faptul că se fac mai multe simulări în ceea ce privește stabilirea unui preț unic la energie, dar și în ceea ce privește compensarea facturilor în funcție de venit, iar un răspuns final este așteptat în viitorul apropiat.

 

 

 

Adauga un comentariu