Românii care transportă bradul de Crăciun cu mașina riscă să fie amendați! Autoritățile îi avertizează pe cetățeni că trebuie să respecte reguli stricte pentru a nu primi sancţiuni înainte de sărbătorile de iarnă. Iată ce amendă vor plăti românii care duc acasă bradul de Crăciun cu mașina, fără să țină cont de lege.
Românii care transportă bradul de Crăciun cu maşina riscă să fie amendați!
Mulţi români aleg să transporte bradul de Crăciun cu mașina, fără să ştie că sunt anumite reguli de care trebuie să ţină cont pentru a nu fi opriţi de poliţişti în trafic și amendați. În primul rând, numărul de înmatriculare nu trebuie să fie ascuns de crengile pomului, acest lucru fiind interzis prin lege. În acest caz, amenda este între 9 şi 20 puncte. Având în vedere că punctul de amendă este de 165 de lei, maximul poate fi de 3.300 de lei. De asemenea, se reţine certificatul autoturismului de înmatriculare.
Șoferii români care nu dețin remorcă sau dubă ar trebui să aleagă un brad care poate fi depozitat în interiorul autoturismului. Dacă acesta este transportat în portbagaj, trebuie dus cu scaunele din spate rabatate, capătul inferior al portbagajului trebuie să fie îndreptat către șofer și să se sprijine direct pe spătar sau pe cel al pasagerului din față.
Dacă se transportă bradul de Crăciun pe acoperişul maşinii, atunci șoferul trebuie să ştie că acest lucru este posibil doar în cazul în care autoturismul are montate şine sau un portbagaj de acoperiş de care poate fi legat pomul.
Cresc amenzile de la 1 ianuarie 2025
Conform codului rutier, ,,un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.” Punctul de amendă va crește de la 165 de lei la peste 200 de lei, de la 1 ianuarie 2025.
Contravențiile rutiere plătite în prezent de șoferi sunt: clasa I: două sau trei puncte-amendă (330 sau 495 de lei); clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (660 sau 825 de lei); clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 990 la 1.320 de lei); clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.485 la 3.300 de lei); clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.465 la 16.500 de lei), aceasta fiind aplicată doar persoanelor juridice.
De la 1 ianuarie 2025, vor crește și dările la stat. Guvernul nu a precizat până acum dacă OUG-ul care a crescut de la 200 la 300 lei suma netaxabilă din salariul minim pe economie se va aplica și în anul viitor. Dacă cei 300 de lei rămân neimpozabili, românii vor primi în plus 212 lei. Dar în cazul în care măsura nu se va mai aplica, salariul minim va crește cu doar 67 de lei brut. Dacă scutirea nu va fi prelungită, contribuția la sistemul public de pensii (CAS) de 25% ar însemna 1.012,5 lei, față de 925 de lei cât este acum, în timp ce contribuția la sistemul de sănătate (CASS) va fi de 405 lei, față de 370 de lei în prezent.