Actualitate

Românii pot primi 200 de euro de la stat în această vară. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii pot primi 200 de euro de la stat în această vară. Ce condiții trebuie îndeplinite
Elevii și studenții din medii defavorizate pot primi 200 de euro pentru a-și cumpăra calculatoare.

Românii pot primi 200 de euro de la stat. Programul Euro 200, prin care elevii și studenții care provin din familii cu venituri modeste pot primi bani de la stat, câte 200 de euro, pentru a-și cumpăra calculatoare, a fost lansat din nou. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.

Românii pot primi 200 de euro de la stat

Elevii și studenții din medii defavorizate pot primi 200 de euro pentru a-și cumpăra calculatoare. Doritorii pot să depună cererile de finanțare până cel târziu pe 20 mai, conform Ordinului 4.138 al Ministerului Educației, publicat recent în Monitorul Oficial. Sunt eligibili elevii și studenții care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei/membru de familie.

Potrivit documentului, până pe 10 mai se vor forma comisiile județene care vor prelua dosarele, iar până în 7 iunie se vor evalua cererile depuse de elevi și studenți și se vor face anchetele sociale.

Centralizarea cererilor se va face între 10-11 iunie, iar pe 20 iunie se va afișa pe site-ul Ministerului Educației lista nominală a beneficiarilor. În unitățile de învățământ, listele se vor afișa până pe 25 iunie, iar contestațiile se vor putea depune între 1 și 4 iulie.

Bonurile valorice vor fi distribuite inspectoratelor școlare și universităților în luna august, până cel târziu pe 23 august, iar apoi vor fi împărțite beneficiarilor. Calculatoarele vor trebui cumpărate între 2 septembrie și 16 octombrie.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor

Ministerul Educației acordă în acest an școlar burse de excelență olimpică I, burse de excelență olimpică II, burse de merit, burse sociale, burse pentru mame minore și burse tehnologice. Pentru a beneficia de acești bani, elevii trebuie să respecte anumite condiții.

Bursele sociale pe anul 2024 se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lună/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv a celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, elevilor din familii monoparentale, elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli. În 2024, valoarea bursei sociale este de 300 de lei. Elevii români pot beneficia de burse într-un an școlar doar dacă frecventează cursurile unei unități de învățământ preuniversitar din România.

În anul școlar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. Bursa socială reprezintă o formă de sprijin pentru elevii din medii defavorizate, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii și participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Și alocațiile de stat au crescut în acest an. Acestea s-au majorat din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate au fost plătite în luna februarie 2024. În România, circa 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024. Alocatia pentru copii poate fi plătită în două moduri principale în România: prin poştă sau prin transfer bancar pe cardul bancar al beneficiarului.

Adauga un comentariu