National

​Românii pot să solicite certificate de naștere și deces în format digital în 33 de noi localități

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii pot să solicite certificate de naștere și deces în format digital în 33 de noi localități
​Românii pot să solicite certificate de naștere și deces în format digital în 33 de noi localități

​Românii pot să solicite certificate de naștere și deces în format digital în 33 de noi localități, după ce sistemul IT de înregistrare exclusiv electronică a acestor evenimente de viață a fost extins, a anunțat miercuri MAI. Momentan, pentru eliberarea electronică a acestor acte, cetățenii trebuie să vină la ghișeu și să lase ofițerului de stare civilă emailul, urmând să le primească în maxim trei săptămâni, dacă cererea este făcută în țară, sau între două și șase luni, dacă e făcută în străinătate.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat miercuri extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) la nivelul municipiilor reședință de județ Bistrița, Buzău, Focșani, Târgu-Mureș, Piatra–Neamț, Vaslui și Zalău.

În plus, sistemul IT a fost extins și în următoarele 26 de localități:

Județul Bihor: Aleșd, Beiuș, Marghita, Valea lui Mihai;
Județul Călărași: Oltenița și Budești;
Județul Constanța: Castelu, Comana, Cumpăna, Murfatlar, Poarta Albă, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Eforie, Istria, Peștera, Hârșova, 23 August, Crucea, Chirnogeni, Ovidiu, Aliman, Bărăganu, Ion Corvin, Cuza Vodă;
Județul Gorj: Turcinești;

Înregistrarea evenimentelor de viață și deces se face exclusiv online, dar cererile se fac fizic la ghișeu

Astfel, în toate aceste localități, platforma destinată activității ofițerilor de stare civilă a devenit activă, prin înregistrarea doar în format digital a evenimentelor de viață naștere și deces.

În ceea ce privește obținerea certificatului de naștere sau deces, cetățeanul/aparținătorul poate solicita eliberarea acestuia în format digital sau, la cerere, în format fizic printat pe un formular securizat.

MAI reamintește că întrucât, extinderea Sistemului Informatic Integrat se realizează etapizat, fiind necesară interconectarea celor 3188 de unități administrativ-teritoriale, platforma destinată prestării serviciilor exclusiv on-line cetățenilor, la momentul actual, nu poate fi accesibilă.

În prezent, pentru a obține un certificat de stare civila naștere sau deces, persoana se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului/aparținătorului.

Extinderea, la nivel național, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.

Certificatele în format digital cerute de români sunt destul de puține

La începutul acestei luni, MAI anunța că „din 8 mai 2024 cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov vor putea obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces”. După 10 zile de la implementare, ministerul a anunțat și primele date privind digitalizarea actelor de stare civilă:

1.474 evenimente de stare civilă au fost înregistrate, dintre care 604 privind evenimentul de viață naștere și 870 privind evenimentul de viată deces;
927 certificate de naștere au fost eliberate, dintre care 788 în format fizic pe un formular securizat, respectiv, 139 în format digital (Timiș – 99, Sibiu – 28 și Bihor – 3) ;
907 certificate de deces au fost eliberate, dintre care 877 în format fizic pe un formular securizat, respectiv, 30 în format digital;
Din aceste date reiese că majoritatea celor care au avut nevoie de astfel de certificate au preferat să le primească pe format fizic, deși puteau opta și pentru cel digital.

„În ceea ce privește actele de stare civilă stocate în arhiva electronică precizăm că au fost validate 13.069 acte de stare civilă dintre care 12.252 acte de naștere, 370 acte de deces și 447 acte de căsătorie. Referitor la codul numeric personal(CNP) care conține codul unic 70, în Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă au fost generate 688 de CNP-uri”, a comunicat în data de 19 mai de Ministerul Afacerilor Interne.

Adauga un comentariu