National

Românii se îngrămădesc la vaccinare! Centrele din Capitală au rămas fără locuri

Publicat: 15 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii se îngrămădesc la vaccinare Centrele din Capitală au rămas fără locuri
Comisia Europeană se așteaptă ca până la vară, 70% din populația țărilor UE să fie vaccinată

Capitala a rămas fără locuri pentru vaccinarea anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul strategiei naţionale de vaccinare, a anunțat că limita este de 600.000 de locuri în toată țara, pentru următoarele 20 de zile.

Vineri seară, 15 ianuarie, la Digi 24, Valeriu Gheorghiţă a declarat că ritmul trebuie adaptat la numărul dozelor de vaccin disponibile, după ce jurnaliștii au sunat la un call center de unde au aflat că locurile în Capitală au fost epuizate.

Coordonatorul campaniei de vacinare a vorbit și despre situația în care bucureștenii vor vrea să se programeze peste patru săptămâni. Astfel, el a precizat că nu există această posibilitate, deoarece vaccinul ar putea avea întârzieri, în ceea ce privește sosirea în țară, fapt ce ar putea genera nemulțumiri.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, există o limită de 600.000 de locuri pentru următoarele 20 de zile, la nivel național.

„Trebuie să păstrăm acest echilibru. În funcție de doze, extindem centrele și sloturile”, a adăugat coordonatorul strategiei naţionale de vaccinare.

Cine va fi vaccinat în etapa a doua

Începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie debutează etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID-19. În această fază se încadrează persoanele care deservesc activități esențiale. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, a anunțat care sunt meseriile vizate.

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță la Digi24, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

De asemenea, pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua se încadrează și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a mai precizat medicul.

Precizări privind etapa a doua

În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de:
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:
– Diabet zaharat
– Obezitate
– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
– Afecțiuni cardiovasculare
– Afecțiuni renale
– Afecțiuni oncologice
– Afecțiuni pulmonare
– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
– Afecțiuni hepatice moderate/severe
– Afecțiuni autoimune
– Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Adauga un comentariu