Actualitate

Românii sunt obligați să facă asta! Ultima zi în care mai pot depune documentele

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii sunt obligați să facă asta Ultima zi în care mai pot depune documentele
Persoanele fizice care au avut în 2023 venituri extrasalariale sunt obligate să depună Declarația Unică până astăzi, 27 mai 2024, altfel riscă să primească amenzi.

Românii sunt obligați să facă asta! Persoanele fizice care au obținut venituri extrasalariale în anul 2023 trebuie  să anunțe ce venituri extrasalariale au realizat, prin depunerea declarației unice la ANAF. Astăzi, 27 mai 2024, este ultima zi în care cetățenii mai pot depune documentele.

Românii sunt obligați să facă asta!

800.000 de români, persoane fizice care au avut în 2023 venituri extrasalariale, sunt obligați să depună Declarația Unică, altfel riscă să primească amenzi. Există mai multe tipuri de venituri care trebuie declarate, cum ar fi veniturile din chirii, care sunt impozitate cu 10%, iar în anumite cazuri se poate opta și pentru deducerea unor cheltuieli.

De asemenea, veniturile obținute prin transferuri de titluri de valoare trebuie completate și depuse prin această declarație unică, la fel și veniturile obținute prin tranzacționarea și vânzarea de acțiuni pe bursele străine, dacă nu sunt intermediate de brokeri din România. Lista completă se găsește pe site-ul ANAF, unde poate fi și depusă în format electronic această declarație unică. Există și varianta depunerii în format hârtie, la registratură sau prin poștă. Pe 27 mai 2024, expiră termenul pentru depunerea Declarației Unice (DU) privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212).

Ce documente trebuie să depună cei care au venituri extrasalariale

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care, în anul de impunere, au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România și/sau din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, conform prevederilor Codului fiscal. De asemenea, declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri, dar optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Declarația se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro sau prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat. Declarația se poate depune și în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.

O altă lege europeană îi vizează pe cei care au afaceri. Liderii statelor membre UE urmează să lanseze un apel pentru armonizarea legislației privind insolvențele și impozitul pe profit în cadrul blocului comunitar, în încercarea de a atrage mai mult capital privat pentru tranziția UE către energiile regenerabile și o economie mai digitală. De asemenea, liderii UE vor pleda pentru îmbunătățirea rapidă a modalităților de investire în acțiunile companiilor din UE și pentru crearea unor produse transfrontaliere simple de economii pentru investitori.

Obiectivul măsurilor UE este crearea Uniunii Piețelor de Capital din Europa, o idee vehiculată de 10 ani, dar care până acum a înregistrat progrese modeste din cauza intereselor divergente și a tradițiilor juridice diferite care complică armonizarea legilor în cele 27 de state membre. Totodată, Parlamentul European (PE) și statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat un acord prin care se impune o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar pe teritoriul UE. Această măsură are ca scop alinierea reglementărilor existente în cele 27 de state membre, care sunt foarte diferite, și identificarea limitării tranzacțiilor considerate „dubioase.” Liderii Uniunii Europene urmează să își manifeste sprijinul pentru o politică fiscală mai riguroasă în 2025.

Adauga un comentariu