Prima pagină » National » Românii sunt pe primul loc când vine vorba de căutarea activă a promoţiilor. Ce produse s-au scumpit cel mai mult
Românii sunt pe primul loc când vine vorba de căutarea activă a promoţiilor. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Românii sunt pe primul loc când vine vorba de căutarea activă a promoţiilor. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

14 apr. 2025, 18:21,
Redacția BZI în National

Războiul comercial al SUA cu China ar putea afecta preţurile produselor alimentare din întreaga lume, chiar şi în Europa, iar consumatorii, inclusiv românii, obişnuiţi deja cu inflaţia, îşi schimbă preferinţele când vine vorba de alimente, forţând industria să se schimbe, dezvăluie o analiză realizată de analistul eToro, Bogdan Maioreanu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, cumpărătorii români sunt cei care caută cel mai mult să cumpere produse de la producătorii şi fermierii locali, urmaţi de francezi, spanioli şi polonezi.

„Un sondaj realizat de gigantul de consultanţă McKinsey în Europa arată că preferinţele clienţilor se schimbă în acest an când vine vorba de modul în care clienţii îşi fac cumpărăturile. Anul acesta, aproape jumătate (48%) dintre consumatorii europeni intervievaţi au declarat că sunt în căutarea unor modalităţi de a economisi bani atunci când fac cumpărături.

Cei mai atenţi la preţ sunt norvegienii, urmaţi de cei din Marea Britanie şi, pe aceeaşi poziţie, românii, danezii şi spaniolii. Însă, dintre toate ţările analizate, românii sunt pe primul loc când vine vorba de căutarea activă a promoţiilor, urmaţi de spanioli şi danezi”, se menţionează în analiză.

„2025 aduce o scădere a intenţiei de a cumpăra produse ecologice”

Consumatorii români domină clasamentul şi atunci când vine vorba de cumpărarea de produse de înaltă calitate sau premium, urmaţi îndeaproape de spanioli. Românii sunt, de asemenea, aproape de primele locuri când vine vorba de cumpărarea de produse bio şi sunt dispuşi să plătească preţuri mai mari pentru produse mai sănătoase, dar sunt sub media europeană când vine vorba de cumpărarea mărcilor proprii ale magazinului în locul mărcilor cunoscute.

De asemenea, cumpărătorii români se situează cu mult peste media europeană atunci când vine vorba de a cumpăra alimente de la departamentele de mâncare gătită din interiorul magazinului.

„De fapt, acestea sunt câteva dintre tendinţele care modelează industria alimentară europeană în acest an, potrivit McKinsey. Intenţia de a căuta mai multe modalităţi de a economisi bani rămâne ridicată, în timp ce consumatorii caută să cumpere produse de înaltă calitate şi vedem şi o uşoară creştere a intenţiei de cumpărare faţă de produsele sănătoase.

Însă, 2025 aduce o scădere a intenţiei de a cumpăra produse ecologice. Pentru ultima, cumpărătorii români sunt sub media europeană, dar nu pe ultimele locuri ale sondajului”, afirmă Maioreanu.

Ce produse s-au scumpit cel mai mult față de martie 2024

Atenţia sporită la preţuri a cumpărătorilor este justificată de ultimele date privind inflaţia din România care arată că în lună martie preţurile produselor alimentare au crescut cu 5,1% faţă de anul trecut. Campionii creşterilor de preţuri au fost margarina, cu aproape 13%, fructele şi conservele de fructe, cu peste 10%. Carnea şi produsele din carne au crescut cu aproape 4% de la an la an.
Războiul comercial dintre SUA şi China ar putea împinge companiile chineze să găsească alte modalităţi de a acoperi nevoile pe care importurile din SUA nu le mai pot satisface. În 2023, China a importat din SUA fructe şi nuci în valoare de aproape 1 miliard de dolari, carne şi produse din carne în valoare de peste 3,4 miliarde de dolari. Acum ar putea căuta alţi furnizori, iar acest lucru va pune presiune pe preţuri, inclusiv în Europa.

China a fost a treia destinaţie principală a exporturilor de produse agricole ale UE în 2024 (6% din exporturile UE), după Regatul Unit şi SUA. Cu toate acestea, exporturile UE în China au înregistrat cea mai mare reducere, cu o scădere de 1,3 miliarde euro (9%) faţă de 2023. Principalele exporturi care au scăzut au fost cerealele, carnea de porc, băuturile spirtoase şi lichiorurile şi produsele lactate.

Dar situaţia actuală ar putea duce la o creştere a cererii de produse agricole în China pentru a înlocui ceea ce nu poate fi cumpărat în prezent din SUA. Acesta este motivul pentru care remodelarea lanţurilor de aprovizionare din întreaga lume ar putea pune presiune pe unele pieţe şi ar putea face că preţurile să crească pentru mai multe categorii de produse alimentare, se spune în analiză.

26% dintre investitorii români se tem în primul rând de o recesiune globală

Investitorii urmăresc îndeaproape situaţia. Potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, când vine vorba de principalele riscuri externe pe care le văd pentru portofoliile lor, 26% dintre investitorii români au menţionat o recesiune globală, 23% inflaţia, 18% starea economiei româneşti şi 16% un conflict global. Iar actualul război comercial iniţiat de administraţia Trump are toate ingredientele pentru a bifa cel puţin unele dintre aceste îngrijorări.

EToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii care le permite utilizatorilor să investească, să îşi împărtăşească cunoştinţele şi să înveţe. EToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistraţi în 75 de ţări.

Pe platforma eToro, utilizatorii pot deţine o gamă largă de active tradiţionale şi inovatoare şi pot alege cum să investească: pot tranzacţiona direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alţi investitori.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Cine este pompierul înecat în lacul Siriu. Familia nu-şi poate explica tragedia, mai ales că tânărul fusese salvamar pentru o scurtă perioadă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. A murit un actor foarte popular
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025