Spania a scos România din categoria statelor cu risc de infectare. Românii ajunși în Spania cu avionul nu mai trebuie să prezinte certificatul care atestă vaccinarea completă, test negativ PCR sau antigen sau certificatul de recuperare post-COVID-19.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile spaniole au revizuit condițiile de intrare pe teritoriul Spaniei pentru persoanele care sosesc din România.
Noile măsuri se aplică începând cu data de 21 iunie 2021.
Astfel, începând cu data de 21 iunie 2021, ca urmare a deciziei autorităților spaniole, România nu se mai află în categoria statelor cu risc de infectare.
Astfel, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană nu mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania următoarele documente, stabilite anterior: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-COVID-19. Lista actualizată se poate consulta accesând pagina de internet: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm.
Totodată, MAE precizează că rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate, prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es
În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.
Cetățenii romani pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Madrid +34/917.344.004, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu situații deosebite, cu caracter de urgență (ex.: decese, accidente cu victime, situaţii de pericol, calamităţi sau cu caracter extraordinar) au la dispozitie telefonul de urgență al Secției Consulare: +34/669.362.202.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51930 și http://madrid.mae.ro, informarea temeinică anterior efectuării deplasărilor în străinătate, precum și respectarea cu strictețe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de Covid 19.