National

Rujeola face ravagii în România. Număr record de cazuri, iar un bărbat a murit recent

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rujeola face ravagii în România. Număr record de cazuri iar un bărbat a murit recent
Rujeola face ravagii în România. Număr record de cazuri, iar un bărbat a murit recent

În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

Totul, pe fondul unei rate de vaccinare scăzută alimentată de lipsa de educație sanitară, frica nejustificată de vaccin, teoriile conspirației, dar și premisa că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău. Atenție, nu este vorba despre o banală boală a copilăriei, ci despre una fatală și pentru adulți.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, nevaccinat, cu comorbidități și care a luat boala de la fiul său a decedat

La începutul lunii decembrie anul trecut, Ministerul Sănătății a anunțat epidemie de rujeolă în România. Iar de atunci și până acum numărul cazurilor de îmbolnăvire a tot crescut. Săptămâna trecută am înregistrat chiar un record: 949 de cazuri, potrivit adevarul.ro.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, nevaccinat, cu comorbidități și care a luat boala de la fiul său a decedat. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 14 aprilie 2024 s-au confirmat 12.346 de cazuri de rujeolă și 13 decese.
Boala este extrem de contagioasă. Este mult mai contagioasă decât gripa, de exemplu. Sau decât COVID-19.

„Are o contagiozitate de 95%. Practic, asta înseamnă că 9 din 10 persoane care intră în contact cu virusul se îmbolnăvesc“, a precizat, pentru sursa citată, dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie.

Ce complicații poate avea rujeola

Din nefericire, complicațiile rujeolei pot fi destul de grave. Unul din 10 copii cu rujeolă face otită și diaree, unul din 20 de copii face pneumonie, cea mai frecventă cauza de deces în rândul celor mici. Mai mult, unul din 1.000 de copii cu rujeolă dezvoltă encefalită, care determină convulsii și poate duce la surzenie sau retard mintal. La 1.000 de copii cu rujeolă, se înregistrează unul, două decese. La femeile însărcinate, rujeola poate provoca naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate mică.

Adauga un comentariu