„Rusia nu ar trebui să aibă o poziţie de autoritate într-un organism al cărui scop – al cărui scop însuşi – este de a promova respectarea drepturilor omului. Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului dăunează credibilităţii consiliului. Subminează întreaga ONU. Şi este pur şi simplu greşit”, a declarat ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield în faţa Consiliului, marţi.
În urma Adunării Generale, votul privind soarta Rusiei în Comisia pentru Drepturile Omului a arătat astfel: 93 de state, printre care Marea Britanie, SUA, Ucraina și statele Uniunii Europene, au fost „pentru” excluderea Rusiei, 24 de țări, precum China, Siria și Belarus, s-au pronunțat „împotrivă” acestei decizii, iar 58 de state, cum ar fi India, Egip și Africa de Sud, s-au abținut de la a vota.
Rusia a trimis o notă scrisă Organizației Națiunilor Unite
Rusia a transmis ieri un avertisment către statele membre ale Națiunilor Unite că un vot favorabil sau o abținere față de încercarea Statelor Unite de a suspenda Moscova din Consiliul pentru Drepturile Omului va fi văzut ca un „gest neprietenos”, care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale. Avertismentul Rusiei ar fi fost făcut printr-o notă scrisă.
Statele Unite au anunțat luni, 4 aprilie, că vor solicita ca Rusia să fie suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce Ucraina a acuzat trupele ruse că au ucis sute de civili în oraşul ucrainean Bucea.
Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite a îndemnat ţările să ”ia atitudine împotriva rezoluţiei anti-ruse”.
”Este de menţionat că nu doar sprijinul pentru o astfel de iniţiativă, ci şi o poziţie echidistantă cu privire la vot (abţinere sau neparticipare) va fi considerat un gest neprietenesc.
În plus, poziţia fiecărei ţări va fi luată în considerare atât în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, cât şi în cooperarea cu privire la chestiune importante în cadrul ONU”, se arată în nota scrisă.