Razboi în Ucraina

Rusia a lansat rachete spre centrala nucleară Zaporojie

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Rusia a lansat rachete spre centrala nucleară Zaporojie
Ucrainienii susțin că Rusia a atacat spre centrala nucleară din Zaporojie

Rusia a lansat mai multe rachete spre centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Informațiile nu sunt confirmate decât de autoritățile din Ucraina. Dar un asemenea gest ar duce la un real pericol asupra Europei. În schimb, în orașul de lângă centrală oamenii sunt îngroziți. Aceștia trăiesc cu spaima în suflet și în condiții inumane.

Bombardamentele vin în contextul în care în această perioadă se comemorează 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Tragedia de la Cernobîl a fost cea mai mare din istoria umană și a afectat toată Europa. Efectele acestei tragedii se pot vedea chiar și în zilele noastre. Există niveluri mari de radiații în zona producerii incidentului.

Rusia a lansat rachete spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

În contextul războiului din Ucraina, Rusia pare că a lansat rachete asupra centralei nucleare Zaporojie care este cea mai mare din Europa. Conform directorului companiei nucleare, Petro Kotin, rachetele rusești au zburat la joasă altitudine și a pus în pericol siguranța centralei nucleare. Pe de altă parte, în orașul de lângă centrala nucleară, oamenii au auzit explozii.

”Rachete care zboară la altitudine joasă pun în pericol siguranţa centralei, iar lumea este în pericol”, afirmă directorul companiei nucleare ucrainene Energoatom, Petro Kotin, pe contul de Telegram.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa şi a fost, incă de la începutul războiului din Ucraina, ținta bombardamentelor rusești. Aceasta incă se află sub controlul rusesc. Specialiştii din domeniul nuclear au afirmat faptul că, dacă s-ar produce un incident la centrală, ar însemna un dezastru de zeci de ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

Intre timp, in premieră națională, BZI.RO a realizat un amplu interviu cu Lyudmyla Romanenkova, profesoară în Zaporojie. Aceasta a mentionat faptul că cei care au mai rămas in orașul puternic afectat de bombardamente suferă de foame , indură frigul si se simt in nesiguranță.

Am trăit pentru o perioadă în sunetul puternic al sirenelor, iar acest lucru m-a afectat psihic. Dormeam îmbrăcați și cu valiza pregătită, în caz de ceva să plecăm direct” mai mărturisea femeia.

Ruşii au atacat şi centrala de la Cernobîl

Forţele rusești au atacat mai multe obiective considerate strategice. Armata rusă a atacat şi centrala de la Cernobîl care este scoasă din uz. Totuşi, aceștia au capturat locația, iar ucrainienii s-au plâns că personalul care asigură izolarea dezastrului din urmă cu 34 de ani este obosit și pericolul unui incident este crescut.  Alte raporturi au arătat la acea dată că rușii au acționat iresponsabili în ceea ce privește securitatea europeană. Aceștia au săpat mai multe tranșee chiar în zona puternic contaminată.

Alte rapoarte arătau că rușii au atacat mai multe laboratoare și au distrus unele dintre ele. Ucrainienii au afirmat faptul că în regiunea Cernobîl au izbucnit mai multe incendii de vegetație cauzate de comportamentul iresponsabil al ocupatorilor.

În interiorul complexului erau blocaţi aproximativ 300 de ucraineni capturaţi. Dintre aceştia fac parte 95 de lucrători care se aflau în schimbul de noapte la momentul sosirii ruşilor, personalul medical al Spitalului Orăşenesc Slavutych din apropiere, pompieri şi patru vizitatori.

 

Comentarii
Adauga un comentariu