Razboi în Ucraina

Rusia a scos din arsenal racheta hipersonică de croazieră Avangard

Publicat: 01 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia a scos din arsenal racheta hipersonică de croazieră Avangard
Spre deosebire de rachetele convenționale, rachetele hipersonice sunt arme extrem de rapide și mult mai agile

Racheta hipersonică de croazieră Avangard, noua jucărie a lui Vladimir Putin. Ministerul rus al Apărării a informat asupra începerii exercițiului Forțelor Strategice de Rachete în regiunea Orenburg.

„Peste 3.000 de militari și peste 300 de echipamente sunt implicate în exercițiul de comandă și personal cu formațiunea de rachete din regiunea Orenburg”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

racheta hipersonică de croazieră Avangard
În cadrul exercițiului ce va avea loc în Orenburg va participa și un regiment de rachete hipersonice de croazieră Avangard, care călătoresc cu de 27 de ori viteza sunetului

Racheta hipersonică de croazieră Avangard a fost scoasă la interval

Va folosi Putin racheta hipersonică de croazieră Avangard în războiul cu Ucraina? Un prim sistem de acest fel a fost dat în folosință în decembrie 2019. În cadrul exercițiului ce va avea loc în Orenburg va participa și un regiment de rachete hipersonice de croazieră Avangard, care călătoresc cu de 27 de ori viteza sunetului (Mach 27).

Potrivit departamentului de stat rus, acesta este un exercițiu planificat, care va avea loc sub stricta supraveghere personală a comandantului Forțelor Strategice de Rachete în cooperare cu formațiunile Districtului Militar Central.

„În conformitate cu planul de pregătire al Forțelor Strategice de Rachete pentru 2022, comisia de comandă a Forțelor Strategice de Rachete efectuează un control cuprinzător al formațiunii de rachete Orenburg cu un exercițiu de comandă și personal cu formațiunea de rachete din Iasnensk”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Acest exercițiu are ca scop elaborarea unei retrageri din atacuri a unităților Forțelor Strategice de Rachete, contracararea mijloacelor moderne și promițătoare de atac aerian, precum și avertismentul asupra amenințării utilizării acestora.

Ministerul rus al Apărării a precizat că scopul principal al exercitiului este de a îmbunătăți coerența organelor militare de comandă și control, de a evolua abilitățile practice ale ofițerilor de comandă și control ai unei formațiuni de rachete, precum si ale unităților militare în cursul pregătirii și conducerii luptei.

racheta hipersonică de croazieră Avangard
Un prim sistem de acest fel a fost dat în folosință în decembrie 2019

Ce sunt rachetele hipersonice

Spre deosebire de rachetele convenționale, rachetele hipersonice sunt arme extrem de rapide și mult mai agile, ele fiind descrise ca fiind proiectile lansate de o rachetă în atmosfera superioară a Pământului la viteze de 5 Mach și mai mari, de cel puțin cinci ori viteza sunetului sau de 6.174 de kilometri pe oră, înainte de a vira către o țintă.

O rachetă hipersonică este rapidă, însă viteza nu este factorul important al acestei noi generații de arme. Câteva țări dețin deja rachete balistice intercontinentale care parcurg distanțe considerabile la o viteză mai mare. Cu toate acestea, rachetele balistice sunt pe o traiectorie arcuită care nu se poate modifica după lansare, acest lucru făcându-le foarte previzibile și ușor de interceptat. Armele hipersonice sunt capabile să călătorească la asemenea viteze și pot fi reorientate și ghidate pe măsură ce se apropie de țintă, precum o rachetă de croazieră.

Un „vehicul cu alunecare hipersonică” este un avion hipersonic încărcat cu un focos care se ridică de-a lungul atmosferei superioare, care poate fi direcționat și manevrat către o țintă anume. Acest lucru are și câteva avantaje destul de clare: rachetele hipersonice pot zbura dintr-o direcție imprevizibilă și, în prezent, nu există vreun mijloc eficient de a le intercepta. Potrivit ziarului de stat chinez, Global Times, „armele hipersonice înseamnă invalidarea rețelei antirachetă a SUA”.

În plan teoretic, rachetele hipersonice ar putea fi înarmate și cu un focos nuclear, sporind și mai mult potențiala lor amenințare.

racheta hipersonică de croazieră Avangard lansata in spatiu
Cu toate acestea, rachetele balistice sunt pe o traiectorie arcuită care nu se poate modifica după lansare, acest lucru făcându-le foarte previzibile și ușor de interceptat

Ruşii, acuzaţi că au folosit arme ilegale împotriva civililor ucraineni

Pavel Kirilenko, șeful administraţiei militare a regiunii Donețk, a declarat pe reţelele de socializare că ruşii au folosit, din nou, obuze cu fosfor la Marinka, oraş cu aproximativ 10.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse de pe 24 februarie.

„Au fost localizate peste zece incendii (provocate de aceste obuze) şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă”, a continuat Pavel Kirilenko.

În baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, armele cu fosfor au fost declarate arme incendiare a căror utilizare este strict interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva tintelor militare. La 25 martie anul curent, Rusia a dezminţit orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată în mod repetat de Ucraina că a folosit astfel de arme în cadrul ofensivei sale.

Fără a oferi detalii despre muniţia folosită, Pavel Kirilenko a precizat că au fost bombardate şi oraşele ucrainene  Georgievka, Novokalinovo şi Oceretino.

„Nu s-au înregistrat victime în rândul civililor, dar mai multe case au fost avariate”, a subliniat el.

Serviciul de presă al Parchetului regional Harkov a anunţat că în zona nord-est, în satul Slobojanske, a fost efectuat un atac aerian al armatei ruse, provocând moartea unei femei şi a fiului ei de 11 ani.

Totodată, şeful administraţiei militare din regiune, Valentin Reznicenko, a declarat că au fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk şi a unui depozit de petrol din Dnipropetrovsk, în est. Acesta a mai adăugat ca din fericire nu au fost înregistrate victime.

Revenind la subiectul principal, amintim că Rusia a scos din arsenal racheta hipersonică de croazieră Avangard.

racheta hipersonică de croazieră Avangard
Ministerul rus al Apararii a precizat ca scopul principal al exercitiului este de a imbunatati coerenta organelor militare de comandă si control
Adauga un comentariu